Byn där flest i landet röstar på SD

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas framgång i Örkelljunga, 24 procent av rösterna, blev en överraskning för alla partier – till och med dem själva. Här finns partiets enskilt starkaste valdistrikt i hela landet – byn Tockarp. Där lade fler än var tredje invånare sin röst på SD.

Dagen efter valet verkar alla överens om att något dramatiskt hänt i lilla Örkelljunga, frågan är bara vad. Sverigedemokraterna har knipit var fjärde kommunröst och gjort det hart när omöjligt för övriga partier att pussla ihop ett starkt styre.

– Det är en helt ny situation för oss. Det är första gången Örkelljunga står utan ett tydligt valresultat. Inget av blocken kan forma en egen majoritet, säger Carina Zachau (M), kommunstyrelsens nuvarande ordförande i Örkelljunga.

Valet i Skåne 2014

Hoppas på samarbete

Och själva verkar segerherrarna alltså inte riktigt veta hur man ska utnyttja sin framgång. Partiets andranamn Tommy Brorsson, som nu axlar rollen som SD-gruppledare i fullmäktige tycker att de senaste årens styre under M och övriga alliansen ”fungerat ganska bra”.

Han hoppas att fler nu ska vilja samarbeta med SD men tänker inte dra igång någon strid om att få bemanna tunga politiska uppdrag.

– Det vore förstås rimligt med tanke på vårt resultat men det är inget primärt mål att erövra ordförandeposter. Det är ju faktiskt så att vi bara har tio man på listan och kan få...vissa problem, säger han.

Det kan bli tomma stolar?

– Risken finns, konstaterar Brorsson sakligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Skåne 2014

Mer i ämnet