Cancerpatient dog i smärtor

Publicerad

En cancerpatient dog i svåra smärtor eftersom sjuksköterskorna inte förstod att patienten befann sig i livets slutskede.

Händelsen lex Maria-anmäldes eftersom Hässleholms kommun, som ansvarade för vården av patienten, misstänkte att liknande händelser kan upprepas i framtiden.

Den ansvariga läkaren tog ett beslut om att patienten inte skulle få någon hjärt- och lungräddning utan enbart smärtstillande mediciner vid livets slutskede. Beslutet skickades till sjuksköterska i Hässleholm.

Två olika sjuksköterskor kontaktade läkare för rådgivning, via telefon, eftersom patienten under flera dagar var illamående och hade svårt att äta.

Illamåendet fortsatte under flera dagar utan att någon läkare kallades till de boende som patienten bodde på. Personen avled senare.

Enligt anmälan fick inte patienten någon god omvårdnad i livets slutskede eftersom de sjuksköterskor som tog hand om patienten inte förstod att denne befann sig i livets slutskede. Patienten fick ingen läkarundersökning under fem dygn innan dödstillfället.

Händelsen har utretts av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som lämnar ärendet utan kritik eftersom vårdgivaren har vidtagit flera åtgärder för att ändra rutinerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.