Chatt ska rusta föräldrar inför barnprogram

Uppdaterad
Publicerad

Efter stormen kring SVT Malmös snipp och snoppa video så tar redaktionen bakom programmet Bacillakuten det säkra före det osäkra och laddar upp med en föräldrachatt före söndagens program. Då ska det handla om hur barn blir till.

Två dansande och sjungande snippor och snoppar har spridits över hela världen och orsakat blandade kommentarer.  Den tecknade musikvideon publicerades inför malmöproducerade barnprogrammet Bacillakutens tredje säsong.

– Det har ju varit nästan overkligt med all uppmärksamhet, säger Petter Bragée, programchef för barnprogram på SVT i Malmö.

Han hävdar att de flesta reaktioner varit positiva men några har varit kritiska och upprörda.

– Får man överhuvudtaget prata om snopp och snippa med barn? Vi har fått synpunkter på genusfrågan, varför snoppen är tuff och snippan så rosa, berättar Petter Bragée.

”Ingen moralpanik”

Nu flaggar programredaktionen i förväg att söndagens program kommer att handla om hur barn blir till och har bestämt att chatta med föräldrarna innan programmet sänds.

– Det betyder inte att jag tycker det är känsligt men det har att göra med det enorma genomslaget. Det uppstår mycket frågor och videon har ju inte så många svar. Vi kommer också att chatta med barnen efter programmet, säger Petter Bragée.

-Jag tror chatten kommer att ha många sakliga frågor om det här och varför vi valde att släppa en video och återigen; varför såg snoppen ut som den gjorde och snippan, så jag tror inte det blir nån moralpanik men det får vi väl se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.