Partisekreteraren Carin Jämtin är kritisk – men regionrådet Henrik Fritzon förstår inte resonemanget.

Partiledningen fördömer skånskt agerande

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas och Miljöpartiets taktikröstning i regionfullmäktige, för att få igenom budgeten, får kritik från flera håll.

Socialdemokraternas partisekretare Carin Jämtin fördömer den.

– Det är väldigt olämpligt att socialdemokrater lägger sin röst på en SD-budget, säger hon till Sydsvenskan.

Enligt Jämtin kan det uppfattas som att det är okej att rösta på sverigedemokratiska budgetförslag och det är det inte, säger hon till tidningen.

Fritzon slår tillbaka

Regionrådet Henrik Fritzon (S) säger till Sydnytt att han inte delar Jämtins uppfattning.

– Följer man skånsk politik på nära håll har man lättare att förstå vårt agerande. Carin Jämtin är inte insatt i villkoren här.

Henrik Fritzon tycker det är uppenbart att Socialdemokraterna i regionfullmäktige taktikröstat för att lura Sverigedemokraterna.

– Därför förstår jag inte resonemanget  att det skulle uppfattas som okej att rösta på SD.

Fritzon säger att han fått några enstaka kritiska reaktioner mot taktikröstningen men desto fler positiva.

– Av de hundratals kommentarer jag fått har 95 procent varit positiva till att vi drivit igenom en bra budget. Det är det som vanliga männisor är intresserade av. Inte HUR besluten går igenom, säger Henrik Fritzon.

Chefredaktör kritisk

I den inledande voteringen röstade (S) och (MP) på Sverigedemokraternas budget och kunde däremed manövrera ut Alliansens alternativ.

– Det är lite pikant att detta sker mindre än en vecka efter den beramade budgetomröstningen i riksdagen, där Socialdemokraterna gick ut och var stentuffa mot Sverigedemokraterna, som ju gjorde den gången precis samma sak – det vill säga taktikröstade för att nå ett önskat resultat, säger hon till Sydnytt.

Metoden att taktikrösta kan undergräva väljarnas förtroende för politiken och politikerna, när fokus hamnar på spelet, fortsätter hon.

–  Det är en sak att sådana som jag tycker att politiskt spel är intressant. Men i grunden borde alla sådana här debatter handla om innehållet i politiken. I förlängningen kan detta leda till lägre valdeltagande och därmed mindre legitimitet för politiken, säger Heidi Avellan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.