Mordet tros ha begåtts på en gårdsplan utanför Lund.

Kall mordutredning åter på bordet

Uppdaterad
Publicerad

Det var på E6:an i närheten av Getinge i Halland som polisen för fem år sen hittade en brinnande bil. I bakluckan låg två döda män, en 25-åring och en 42-åring från Värmland.

Tidigt i utredningen konstaterade polisen att männen sannolikt hade blivit mördade vid ett hus utanför Lund. Nu tittar polisen på nytt på mordfallet.

– Vår uppfattning är att det här har skett i kriminella kretsar och att det finns folk som kan berätta vad som hänt, säger Börje Sjösholm, gruppchef för cold casegruppen hos polisen i Skåne. Han tillägger att de som arbetat med fallet har en ganska klar bild över vad som skett.

De mördade männen påträffades i januari 2010. I juni 2011, ledde spåren till en man som redan satt frihetsberövad utomlands för annan brottslighet. Utredarna från länskriminalen i Skåne träffade honom och delgav honom misstanke om mord.

Anders Forsman var förundersökningsledare i Värmland när morden inträffade. Han jobbade tillsammans med flera värmländska kolleger med att hålla förhör och sökte motiv till morden.

– När vi grottade i detta hamnade vi i en narkotikautredning som blev lång och dryg och som slutade med att vi kunde gripa ett antal personer i samband med en leverans av ett större parti hasch, säger Anders Forsman till Värmlandsnytt.

Polisen nystade upp en narkotikahärva som sträckte sig ända ner från Holland upp genom Sverige och in i Norge. Just den här leveransen, med 50 kilo narkotika, fastnade på gränsen till Norge tack vare polisens arbete. De inblandade dömdes till långa fängelsestraff.

Backluckemordet, som det kallas, är ett av cirka 100 olösta mordfall som coldcasegruppen har på sin lista. Hur många fall som kommer att klaras upp vill chefen inte spekulera i men han har förhoppningar. 

– Min förhoppning är att vi ska lösa åtminstone några fall så länge jag är kvar, säger Börja Sjöholm, som ska gå i pension om några år. Han tillägger att många av fallen är svårlösta.

Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har antalet fall med dödligt våld minskat i Sverige men Skåne har gått mot trenden. Här har antalet våldbrott med skjutvapen ökat och därmed också mordfallen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.