Fönsterna till Historiska museet i Lund slogs inte sönder, utan de ramlade ur när tjuvarna förstörde gångjärnen. Foto: Richard Lööf

Dåliga fönster underlättade för smyckestjuvarna

Uppdaterad
Publicerad

De okrossbara rutorna stoppade inte tjuvarna, de bröt istället sönder gångjärnen och lossade hela fönstret.

Nya fönster med okrossbart glas sattes på plats under 90-talet men fönsterramen åtgärdades inte så nu var det bara för tjuvarna att förstöra gångjärnen.

– I och med att de förstörde dem så trillade hela fönstret ut, säger Per Gustafson, säkerhetschef vid Lunds universitet.

Rummet där de stulna smyckena förvarades är ett mörkt rum och man har inte kunnat se att fönsterkarmen inte var säkrad på rätt sätt, däremot har man vetat om att det varit relativt lätt att ta sig in i Historiska museets lokaler. Fönstret sitter på en dryg meters höjd över marken och har inte säkrats med något galler eller liknande.

– Det här är ett kulturhistoriskt hus, då kan man inte bygga om hur som helst. Det är något vi kämpar mot hela tiden med våra 1800-talshus, säger han.

Enligt uppgift till Sydsvenskan så ska Interpol nu kontaktas angående jakten på de stulna smyckena.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.