Dansare vågar inte åka till Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Dansstationen i Malmö ställer i praktiken in ett sedan länge planerat framträdande på en kulturfestival i Ryssland. De gör det på grund av den nya antihomolagen i landet.

Lagen förbjuder vad som kallas ”propaganda till minderåriga om icketraditionella sexuella relationer”.

– Jag har svårt att tänka mig att vår resa dit kommer att bli av, säger Lars Eidevall, konstnärlig ledare på Dansstationen.

Arbetar med minderåriga

Dansstationen har på flera håll i Sverige och utomlands satt upp föreställningen Made in... Det är en dansföreställning där professionella dansare tillsammans med lokala ungdomar gör en föreställning om hur de unga ser på livet, sin kropp och sin sexualitet. I slutet av september är dansstationen inbjuden att sätta upp föreställningen på en festival i den nordryska gruvstaden Norilsk. Planen är att en åtta personer stor grupp ska resa till staden för att under en och en halv vecka repetera föreställningen och sedan sätta upp den under en kulturfestival.

– Vi arbetar med minderåriga och i vår föreställning är det naturligt att vi berör ämnen som den nya lagen kanske inte tillåter, säger Lars Eidevall.

Krockar med konstnärlig frihet

I ett skarpt formulerat brev till festivalen kräver Dansstationen garantier för att kunna sätta upp föreställningen utan censur, trots att den rör sig på ett område som kan vara förbjudet i och med den nya lagen.

I brevet kräver bland annat Lars Eidevall och koreografen Dorte Olesen garantier för att deras konstnärliga frihet inte ska påverkas av den nya lagen:

”Kan festivalen garantera säkerheten för artisterna och de minderåriga (och även publiken) om vi vill diskutera och leka med traditionella könsroller, som vi alltid gör i det här projektet? Vi står för mänskliga rättigheter och lika rättigheter för alla, oavsett sexualitet, så hur kan ni garantera vår säkerhet om vi på något sätt bryter mot denna lag genom att skapa detta projekt inom er festival? Och garantera att de ungdomar som vi har arbetat med inte kommer att förföljas i Norilsk genom att delta i vårt projekt?”

– Om vi inte kan arbeta med föreställningen så som vi vill så är det inte möjligt för oss att åka dit.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.