Ur Folketingets EU-valfilm

Dansk valfilm innehöll porr och våld

Uppdaterad
Publicerad

Efter kraftig kritik har Folketingets valfilm för att få unga att gå och rösta i EU-valet nu dragits tillbaka. Filmen, som är tecknad, går ut på att en påhittad hjälte misshandlar personer som inte röstar.

En superhjälte som bokstavligen boxar in väljare i vallokalerna och inte drar sig för att ligga i sänghalmen med flera kvinnor samtidigt och ta emot oralsex.

Med den animerade filmen ”Voteman”, som lanserades på nätet i veckan, hoppades danska Folketinget locka förstagångsväljare att rösta i EU-valet.

Filmen godkändes av talmannen Mogens Lykketoft (S), men övriga ledamöter har reagerat starkt på videon som beskylls för att vara sexistisk och våldsförhärligande.

-Jag kan inte förstå att man använder kvinnovåld, porr och avhuggna huvuden för att få folk att gå och rösta, säger Liberal Alliances ledare Anders Samuelsen till Danmarks Radio.

Nu har Lykketoft bett om ursäkt för att filmen har upplevts som stötande. Den dragits tillbaka men finns fortfarande kvar i kanaler som Youtube.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.