Foto: Arkiv

Danska kvinnor gör abort i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Gravida danska kvinnor reser till Sverige för att göra abort när de är missnöjda med fostrets kön. I Danmark kan kvinnor könsundersöka fostret från vecka 14, och i Sverige kan abort göras fritt fram till den 18:e veckan.

– Vi har upplevt att människor som gjort könsundersökning hos oss i 14:e veckan, sedan tagit bort fostret i Sverige, säger Robert Kinnerfelt på en privat skanningsklinik i Köpenhamn till Danmarks radio.

I Danmark måste man söka om tillstånd för abort på abortrådet, även där är man medveten om att vissa kvinnor blir ”abortturister” i Sverige. Men Birgit Petersson som är läkare och medlem i abortfrådet tror inte att det kan stoppas.

– Det är tillgängligt och lätt att komma till Sverige, och jag tror inte att det kan stoppas, säger hon till Danmarks radio.

I Danmark råder fri abort till tolfte veckan, därefter krävs särskilda tillstånd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.