Danskt stopp för skånska kosttillskott

Uppdaterad
Publicerad

Danska livsmedelsverket, Födevarestyrelsen, varnar för sammanlagt 18 växtbaserade kosttillskott som säljs över internet av två svenska företag, Svenskt Kosttillskott i Järfälla och Bodyoutlet med säte i Malmö.

Båda företagen har såväl svensk, dansk- som engelskspråkiga säljsajter.

Växtsubstanser i preparaten, och kombinationer av dem, kan enligt myndigheten negativt påverka blodkärl och blodtryck, skapa hjärtkärlproblem, påverka centrala nervsystemet och orsaka lever- och njurskador.

Födevarestyrelsen har redan kontaktat EU:s snabbvarningssystem för livsmedel och fodervaror, RASFF, som vidarebefordrar varningarna till medlemsländerna.

Malmö stad kan stoppa

I Sverige bär varje kommun det yttersta ansvaret för livsmedelstillsyn, och det omfattar även kosttillskott. När Livsmedelsverket i Uppsala nås av de danska riskbedömningarna, distribueras dessa vidare till kommunerna. I det här fallet är det närmast miljöförvaltningarna i Malmö och Järfälla som kan agera och eventuellt utfärda säljförbud.

Ett centralt säljförbud har Livsmedelsverket dock redan infört mot kombinationen av substanserna synefrin och koffein som tillsammans kan ge negativa biverkningar på hjärta och blodkärl. En tredjedel av de preparat från de svenska företagen, som Födevarestyrelsen varnar för, innehåller just den sammansättningen.

TT har förgäves sökt kontakt med representanter för de båda företagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.