Edvin Jarup, 92 år och Mäta ”Lillan” Abramsom, 94 år, har träffats på Åbrädden Foto: Gunilla Fritze

Där de äldre själva får välja

Uppdaterad
Publicerad

Bara två av 100 svenskar känner sig helt trygga med att åldras, visar en undersökning som SVT låtit göra. Men på Åbräddens äldreboende i Råå söder om Helsingborg kan de äldre välja både zumba och spa.

Alla äldre tycker inte om bingo och dragspelsmusik. De vill ha andra aktiviteter och får vara med och bestämma. Det tar personalen på Åbräddens äldreboende på Råå utanför Helsingborg fast på.

– Alla kan vara med på någon aktivitet. Vi utgår från det friska och frågar våra hyresgäster vad de vill göra innan vi startar en studiecikel, säger Ingalill Sjövret Svenson, driftschef för Åbrädden.

Hon har själv fått välja möbler och annan utrustning och har valt sin egen personal.

– Det är jätte viktigt att personalen känner arbetsglädje så därför frågade jag alla vad de har för intressen innan de började jobba här, berättar  Ingalill Sjövret Svensson, driftschef för Åbrädden.

Väljer själva

Det finns en lång rad aktiviteter som personalen leder och deltar i, t ex gympa, massage, öl-, vin- och chokladprovning och zumba.

Hyresgästerna, som bor i varsin enrummare med dusch och toalett, väljer själva vad de vill vara med på och medinflytandet gör att de känner större delaktighet.

De som dementa får också aktiviteter som övar deras sinnen.

– Det är viktigt att alla sinnen får arbeta så vi har bland annat det här rummet med gamla föremål och kläder som de som är dementa får sitta i. De får lukta, titta och känna på förpackningar och husgeråd som de känner igen från gamla tider, berättar Sabina Andersson, arbetsterapeut på Åbrädden.

Väldoftande rum

Andra förmiddagsaktiviteter är gympa och spa. Några damer sitter i ett väldoftande rum med lugn musik med fötterna i varsitt vattenbad och får tinningarna masserade av personalen.

– Det är mysigt, säger Elly Steckel, en av hyresgästerna om flyttade in när Åbrädden öppnade i april föra året. Hon brukar ta en promenad och tycker naturen i närheten är fin men när det är snö och kallt ställer Elly in promenaderna. Det får bli skön massage och ett fotbad istället för lunch.

Kocken Mats Andersson förbereder stekt sill med potatismos. Det är en uppskattad rätt. När han frågar vad de som bor på Åbrädden vill äta vill de gärna få husmanskost.

– Vi har matråd två gånger om året och då får alla som vill vara med och säga vad de tycker vi ska har på menyn, berättar Mats Andersson. han brukar också sitta tillsammans med matgästerna och äta lunch och då får han direkt feedback.

Letar recept

– Det är inte alltid de tycker om maten och då får jag höra det och försöker göra det annorlunda till nästa gång, säger Mats.

Nästa vecka ska han laga stenbitssoppa och frågar några runt borden om de har ett bra recept.

– Jag kan titta i datorn och se om jag hittar ett recept åt dig, säger Edvin Jarup. Han har haft en del synpunkter på hur maten kryddas och tycker det är bra att kocken sitter med och lyssnar vid matbordet när vi besöker Åbrädden.

Önskescheman

Det finns 81 lägenheter på Åbrädden och de som bor här är hyresgäster, inte boende eller vårdtagare. Ordvalet är viktigt, tycker driftschefen Ingalill Sjövret Svenson.

– Jag vill heller inte att någon ska säga att jag är bara undersköterska för de har många sysslor här på Åbrädden och alla hjälps åt.

En av undersköterskorna har ansvar för schemaläggningen.

– Vi gör önskescheman som innebär att alla får lägga in hur de vill arbeta och när de vill vara lediga. Det gör att man till exempel kan gå en kurs en kväll i veckan vilket annars brukar vara svårt när man arbetar inom vården, säger Linda Lundberg, undersköterska och schemaansvarig.

Katt och fågel

De boende får gärna har husdjur med sig. Det finns både katt och fågel i lägenheterna och hunden Ebba arbetar tillsammans med sin matte på Åbrädden.

– Det är härligt att se hur glada många blir när de får umgås med Ebba, säger Carin Byrlen Roos, sjuksköterska och matte.

Hon berättar att en senil dam som har svårt för att uttrycka sig i vanliga fall pratar obehindrat med hunden.

Färre sömntabletter

Hemmalagad mat och aktiviteter som känns meningsfulla är hörpelare på Åbrädden. Målet är att de som bor här ska vara naturligt trötta när det blir kväll. Konsumtionen av sömnmedel har drastiskt minskat.

– Vi samarbetar med vår läkare och har fått ner användningen av sömntabletter sedan vi startade för snart ett år sedan, säger Carina Byrlen Roos.

Många gånger sitter beroendet i huvudet men får man en nattmacka och någon att prata med fungerar det ännu bättre när man ska sova.

– Vi kallar det här projektet John Blund och den metoden borde fler inom äldreomsorgen ta efter, tycker hon.

Lite mer till maten

Många kommer till Åbrädden på studiebesök och Ingalill Sjövret Svenson och hennes personal visar gärna och berättar hur de arbetar.

– Vi har samma budget som andra äldreboenden men får lite mer till maten. Många idéer kostar ingenting att genomföra, som att man får gå upp när man vill och gå och lägga sig när man är trött, säger driftschefen på Åbrädden på Råå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.