De firar profetens dotter

Uppdaterad
Publicerad

Idag fyller profeten Muhammads dotter Fatima 1443 år. Det innebär att det är kvinnodagen i den muslimska världen, och i Malmö hade muslimer från hela Sverige samlats för att fira Fatima. Bland annat genom att dela ut 1443 tårtbitar och rosor.

Det är kvinnans dag idag och det firas av Sveriges muslimer. På den här dagen var det nämligen över 1400 år sedan profeten Muhammads dotter föddes. Därför har hennes födelsedag blivit lite av en muslimsk motsvarighet till kvinnodagen den 8:e mars. Och det firades ordentligt i ett soligt Malmö idag.

Så här beskriver några deltagare Fatima:

– Hon levde för mer än 1000 år sedan men fortfarande är hon jättestark både socialt och i samhället, säger Tuka Tabatabai.

– Hon är en av islams allra viktigaste personer, och det här är en hyllning för henne och kvinnors ställning inom islam, säger Mikael Marcus.

– Hon stod för allt som är rätt och kämpade för det trots att kvinnor på den tiden hade en oerhört låg ställning, säger Hauraa Eddnan Hussein.

På Gustav Adolfs torg stod tält uppställda, där barn kunde ägna sig åt måleri och den nyfikna kunde ta del av Fatima och hennes historia. Men populärast var ändå bordet där de 1443 tårtbitarna delades ut tillsammans med vita rosor.

– Vi vill visa vår glädje inför hennes födelsedag, säger Mikael Marcus.

Men syftet är också att visa en annan bild av muslimska kvinnor än den som gärna sprids medialt.

– Som muslimsk kvinna i Sverige så kan jag känna att folk gärna vill se muslimska kvinnor som svaga och underlägsna. Men så har vi den här kvinnan som var så stark. Kunde hon komma så långt så kan även vi som lever i det här samhället lyckas, säger tandläkarstudenten Tuka Tabatabai.

I två år i rad har arrangemanget hållts i Stockholm, men i år valde de att åka till Malmö. Och det var bra tryck på torget.

– Det är verkligen jättehärligt att se så många människor som är glada och tacksamma för eventet. Det är både fint vårväder och påsk så det är extra postivit, säger Tuka Tabatabai.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.