De klipper till sin egen partiledare

Uppdaterad
Publicerad

Valdagen närmar sig med stormsteg, men det är inte bara politikerna som har fullt upp. Även på Kyrkhults skola i Olofström står politiken i fokus. Där förbereder sig ett gäng fjärdeklassare med att starta egna partier, som förstås måste ha partiledare.

På Kyrkhults skola har de traditionella partierna fått lämna plats till nyare varianter. Inför valet 2010 tillverkade dåvarande fjärdeklassarna partiledare för bland annat spökpartiet och modepartiet. I år är det dags igen. Under några veckors tid arbetar eleverna med att tillverka partiledare på textilslöjden till partier de själva kommit på.

– Vi har ett parti som heter Världspartiet. Vi jobbar inte bara för Sverige, utan för hela världen, säger Maja Svensson, och räknar upp partipunkter som skola och sjukvård till alla barn.

Anton Hansen berättar att hans parti heter Matpartiet.

– Vi tänkte att det ska bli bättre mat här i skolan och att det ska finnas mer mat för de som till exempel inte tål laktos, förklarar han.  

– De vet inte om alla dumheter som förekommer i samhället så jag tror att de har en framtidstro som är väldigt positiv till det mesta, säger textilläraren Mimmi Nilsson.

Partiledardockor

Men i år är det inte bara i textilslöjden som eleverna pratar om politik. Ämnet avhandlas även på till exempel svenska- och SO-lektionerna där eleverna utöver att lära sig om partierna i riksdagen även har gjort egna partiloggor och partiprogram. 

– Vid förra valet tyckte mina kollegor att eleverna var för små. Men jag tänkte att det går säkert, så då körde jag det ensam. Nu är vi många som samarbetar och det är så härligt! säger Mimmi Nilsson.  

Partiledardockorna ska användas i en politisk pjäs och sen får eleverna rösta, med riktiga valsedlar, på det parti som faller dom bäst i smaken. Och flera av eleverna ser fram emot att rösta när de blir lite äldre, men då får det bli på politiker som håller måttet.

– Man ska hålla vad man lovar och berätta sanningen om vad man tänker göra, tycker Anton Hansen.

Hur ska en bra partiledare vara?

– Man ska vara snäll och inte skrika på de andra. Man måste jobba tillsammans för man är ett team, säger Ronja Holm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.