Jafar Mamadkhel Foto: Gunilla Fritze

De vill att Jafar ska få stanna

Uppdaterad
Publicerad

Omkring 150 personer deltog i en manifestation i Skanör vid lunchtid på lördagen

till stöd för Jafar Mamadkhel från Afghanistan.

Jafar har bott i Sverige i 1,5 år och går på Skanörs skola. Han bor hos en familj i kommunen och har fått många vänner. Migrationsverket har fattat beslut om att Jafar ska utvisas till Afghanistan eftersom de anser att han inte är ett barn, det vill säga under 18 år.

– De grundar sitt beslut enbart på tandröntgen och det anser jag är fel, säger Bianca Davidsson, som är en av de som har engagerat sig för att Jafar ska få stanna i Sverige.

Hon berättar att gruppen som stödjer Jafar har samlat in runt 270 namnunderskrifter som de kommer att skicka till Migrationsverket före 14 juni, som är sista dagen för överklagan.

– Vår manifestation idag och namnunderskrifterna kommer inte enbart att hjälpa men vi vill att Migrationsverket omprövar sitt beslut. Det är inte rimligt att han ska skickas tillbaka när han har varit här i ett och ett halvt år och fungerar bra i skolan och med sina vänner här i Sverige, säger Bianca.

Riskerar att dödas

Enligt gruppen som stödjer Jafar, kommer det att göras ytterligare en test för att bestämma hans ålder. I ett flygblad, som delades ut i Skanör idag, skriver stödgruppen:

”Om Jafar återvänder till Afghanistan kommer han med största sannolikhet att dödas. De två farbröder, som mördade hans pappa, är även ute efter att mörda Jafar. Dessutom tillhör Jafar den lägsta klanen, vilket i sig utgör et thot, och han löper stor risk att dödadas på grund av det. En person som flytt landet och sedan kommer tillbaka är en förrädare, en tredje risk att mista sitt liv.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.