Foto: Ylva Esping/SVT

Delfin skärs upp inför publik

Uppdaterad
Publicerad

En strandad delfin dissekeras idag inför stor publik på Öresundsakvariet i Helsingör.

– Flera hundra människor har tagit sig hit för att titta på. Många barn tar bilder med sina mobiltelefoner och några går fram och känner på delfinen, säger SVT:s reporter Ylva Esping, som är på plats i Helsingör.

I Danmark är det inte ovanligt att man dissekerar djur inför publik. Senast var det djurparksgiraffen Marius på Köpenhamns zoo som visades upp för besökare och barnfamiljer.

Avlivningen av djurparksgirafffen har väckt starka känslor runt om i världen. Kritikerna menar att det är fel att man avlivar ett friskt, ungt djur för att undvika inavel i djurparken. En del har också reagerat mot att djurparkens lejon utfordrats med kött från giraffen. Protesterna började bland djurrättsaktivister och har lett till att anställda på Köpenhamns zoo hotats till livet.

– Jag förstår att folk blir emotionellt berörda men det saknar proportioner, sa Bengt Holst, vetenskaplig direktör på Köpenhamns zoo i SVT:s Gomorron i ondags.

Debatt om liv och död

Den döda giraffen lockade i alla fall många intresserade och även i Helsingör har en stor skara människor samlats.

Vitnosdelfinen som idag dissekeras av valforskare från Statens Naturhistoriska Museum i Danmark hittades på stranden i Snekkersten några kilometer från Helsingör 29 januari.

”Kom i god tid”

Delfinen är 2,56 m lång och väger 250 – 300 kg och har legat i fryshus sedan den hittades. De senaste dagarna har den långsamt tinats upp och ska undersökas utomhus. Öresundsakvariet uppmanade intresserade att komma i god tid för att få plats.

En dissekering sker i syfte att se hur ett djur ser ut inuti. Dissekering innebär att man sönderdelar kroppen för en anatomisk studie och förekommer på biologilektioner i Sverige men inte inför allmänheten.

I Sverige är det vanligt att Naturhistoriska muséet i Stockholm obducerar sälar och tumlare som hittas döda. Men där sker obduktionerna aldrig inför publik, utan syftet är att utreda dödsorsaken.

Varför den till synes välnärda och friska delfinen strandade i Öresund vet man inte. I samband med dissekeringen i Helsingör kommer också forskare att ta prover på delfinen för att se om den kan ha smittats av ett virus.

Tre på kort tid

Under 2013 har över tusen delfiner av en annan art dött längs den amerikanska östkusten i en mässlingsliknade sjukdom.

I Skandinavien har tre vitnosdelfiner strandat på kort tid, bland annat en utanför Falkenberg och den i Snekkersten.

Det är ovanligt att delfiner strandar i Öresund. Det har bara hänt två gånger inom loppet av dryg hundra år, 1991 och 1911, enligt Öresundsakvariet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.