Regissören Mohammed Hajibrahim. Foto: Frihetsteatern

Deltagare på filmfestival nekades visum

Uppdaterad
Publicerad

Flera av deltagarbänkarna på Malmö Arab Film Festival i Malmö har stått tomma eftersom deltagarna har nekats visum eller beskeden har kommit för sent.

Festivalens ordförande Mouhamad Keblawi, är uppgiven och trött på vad han upplever som ett årligen återkommande problem.

– Jag förstår inte varför det ska behöva bli på det här sättet, säger han. Vi har hållit på i fyra år nu och det har aldrig varit några problerm med våra gäster och besökare.

Till årets festival väntades en jurygrupp på sju personer från Bagdad. Tre personer fick avslag på sin ansökan. Från Jenin på Västbanken väntades Mohammed Hajibrahim som representerar Frihetsteatern. Men inte heller han beviljades visum.

– Vi kan naturligtvis överklaga, det gjorde vi 2011. Då kom beslutet efter två och en halv månad, långt efter det att festivalen var avslutad.

Festivalen avslutas i dag. När allt är undanstädat och gästerna har lämnat tänker Mouhamad Keblawi ta en kontakt med olika myndigheter för att försöka reda ut hur visumförfarandet ska lösas nästa år.

– Det är orimligt att försöka planera om vi ska behöva leva med osäkerhet till om gästerna verkligen kommer eller ej. Dessutom blir flygbiljetterna onödigt dyra när beskeden kommer sent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.