Bakom dubbla stängsel i en skogsglänta väster om Örkelljunga ligger Rååhöjdens kennel Foto: Julia Åberg

Demonstration för att rädda hundarna

Uppdaterad
Publicerad

Djurrättsalliansen skärper kampen för hundarna på Astra Zenecas kennel utanför Örkelljunga.

Beaglehundarna är uppfödda på kenneln i syfte att bli försöksdjur. Men efter nedläggningen av Astra Zeneca i Lund behövs de inte längre. I förra veckan berättade Sydnytt om medicinföretagets planer på att lägga ner sin uppfödningsanläggning mellan Örkelljunga och Ängelholm.

Planen är att flytta hundarna till försöksdjursanläggningar i Mölndal och England.

Men Djurrättsalliansen protesterar kraftigt. På lördag planerar de en demonstration utanför kenneln med deltagare från hela Sverige. Målet är att de ska få ta hand om de 400 beaglarna och överlämna dem till nya ägare.

Astra Zeneca hävdar att hundarna inte skulle klara ett liv utanför kenneln. Men Djurrättsalliansen säger sig ha varit kontakt med hundpsykologer och hundinstruktörer som har en annan uppfattning.

– Beaglar är ovanligt anpassningsbara och sociala, det är därför de används som försöksdjur, säger Andrea Gunnarsson från Djurrättsalliansen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.