Den barmhärtige tågvärden

Uppdaterad
Publicerad

Den bamhärtige tågvärden, Fredrik Adolfsson, vars text om en vilsen tonårstjej har berört tiotusentals personer, är omtumlad.

Men han har bestämt sig för att skriva mer om vardagen på jobbet.

Allt börjar egentligen i december när Fredrik Adolfsson skriver på SVT opinions hemsida om våld och hot i tågvärdarnas vardag.

Några månader senare råkar han ut för en händelse som tar honom så hårt att han bara måste skriva igen.

– Jag behövde få det ur mitt system, för hennes situation berörde mig väldigt mycket, säger Fredrik Adolfsson.

Det som händer är att Fredrik träffar en 13-14 årig tjej utan biljett på Öresundståget mot Danmark. Hon har rymt hemifrån och har inte har en aning om vart hon ska.

– Hennes tomma blick och det hon sa kändes verkligen otäckt, säger han

Fredrik kontaktar polis som hjälper flickan tillrätta. Sedan skriver han. Får in texten på SVT opinion och då smäller det till. Artikeln har på torsdagen delats drygt 36 000 gånger på sociala medier.

Flickan eller hennes familj har inte hört av sig till honom. Däremot kommer andra fram spontant till honom och uppmanar honom att skriva mer.

– Plötsligt har ordet fått mer kraft än jag någonsin hade kunnat tänka mig. Den kraften känns lite läskig, men jag inser att man kan nå ofantligt långt med ord. Det gäller bara att hitta rätt ord som folk kan relatera till, säger Fredrik Adolfsson innan han vinkar av tåget mot Höör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.