”Det är så här de får uppmärksamhet”

Publicerad

Attacken från de högerextrema natten till söndagen kom inte som en överraskning. Det menar Sara Duarte, på stiftelsen Expo.

– Visst blir man chockad, men samtidigt är det en del av de våldsbejakande ideologierna. Vi har sett hur de har byggt upp en fungerande organisation. Det är genom sådana här våldsamma aktioner de kan få uppmärksamhet, säger Sara Duarte.

Att det är valår 2014 kan också spela in.

– De brukar öka sin aktivitet då. De väljer också strategiska tidpunkter, som den internationella kvinnodagen nu i helgen.

Högerextrema Svenskarnas Parti har bekräftat deras medlemmar har varit på platsen.

– De som blev attackerade var engagerade för feminism, mot rasism och mot homofobin inom fotbollen. Det är ingen slump att det var just de som attackerades.

Stiftelsen Expo lanserar under måndagen en ny satsning kallad Tillsammanskapet. Målet är sprida det antirasistiska arbetet över hela landet.

– Från Luleå till Lund finns det nu Tillsammansgrupper, där antirasister försöker förena lokalsamhällena. Vi kämpar för att vi ska hålla ihop lite bättre, för tyvärr gör inte samhället det så väl idag, säger Sara Duarte.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.