Foto: Dan Andersson

”Det är vi som får ta konsekvenserna”

Uppdaterad
Publicerad

Det är Miljöpartiet som gäller om de skånska ungdomarna får bestämma. Det visar resultatet i skolvalet. Nu klurar Grön ungdom på hur partiet ska behålla de unga väljarna ändå upp i vuxen ålder.

Skolvalet är precis som ett riktigt riksdagsval med valsedlar, valskärmar, röstlängd och så vidare. Den stora skillnaden är resultatet. Sydnytt har tittat på hur elever i årskurs 7-9 i samtliga skånska kommuner röstat i årets skolval till riksdagen och jämfört resultatet med hur de vuxna röstat. I samtliga skånska kommuner fick Miljöpartiet fler röster från de unga än från de vuxna.

– Det går alltid bra för oss bland unga och jag tror det handlar om att vi har en långsiktig politik som tar tag i de problem som verkligen betyder något för unga, säger Axel Hallberg, ordförande i Grön ungdom i Lund.

– Det handlar till exempel om klimatet, om feminism och om de mänskliga rättigheterna.

Fler oroliga för framtiden

Resultatet i skolvalet visar att Miljöpartiet fick dubbelt så många röster av de unga som av de vuxna i åtta av Skånes kommuner. I tre kommuner fick partiet tre gånger så många unga som vuxna röster, i Åstorp fyra gånger fler röster och i Svedala fick Miljöpartiet fem gånger fler röster av de unga än av de vuxna. Axel Hallberg är övertygad om att det handlar om att unga är oroliga för framtiden och vill ta tag i miljöproblemen innan det är för sent. Emma Sarbrant, elev i nian på Kunskapsskolan i Lund håller med:

– Det kan ju vara så att unga är mer intresserade av miljöfrågor eftersom det är vi som får ta konsekvenserna om vi inte förändrar något i samhället.

Lotus Eriksson som går i sexan på samma skola tror att Miljöpartiets framgång även kan ha andra orsaker:

– Vi vill att det ska vara jämställt i samhället och Miljöpartiet jobbar för att Sverige ska vara ett jämställt land.

Byter parti när de blir äldre

Men det är något som händer när de unga blir vuxna. Traditionellt har Miljöpartiet alltid haft unga väljare som de sedan tappar när väljarna kommer upp i 30-40-års åldern.

– Jag tror att det handlar om hur vi pratar om vår politik men också att man efter en viss ålder tycker att andra saker är viktigare, säger Axel Hallberg.

Men går det då att överhuvudtaget behålla de unga väljarna när de blivit vuxna?

– Det är ju inte alldeles lätt för miljöpolitiken tilltalar inte alltid plånboken. Den handlar istället om att göra ekonomiska uppoffringar, säger Anders Sannerstedt, docent i statsvetenskap, och ger några exempel:

– Man handlar dyrare mat, man betalar mer i bensin och resor kostar mer. Man blir lite mer materialist när man blir äldre och Miljöpartiets idé är ju att hålla igen på det där och istället satsa på att få miljön att fungera långsiktigt.

Men Axel Hallberg är inte oroad.

– Vi har fokuserat väldigt mycket på ungdomar och barnens framtid och det tycker jag är bra, men det har gjort att vi har haft svårt att nå vissa grupper. Men nu hoppas jag att vi under den här mandatperioden kan bredda oss och prata om våra frågor på ett lite annat sätt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.