Nils Carlsson på Länsstyrelsen Skåne har tagit emot flera tips om en varg i norra Skåne. Foto: SVT

”Det blir väldigt förvirrande”

Publicerad

Vargen som den senaste tiden dödat får i Skåne får inte skjutas. Det har förvaltningsrätten beslutat, och upphäver därmed Naturvårdsverkets beslut. Men handläggaren på länsstyrelsen i Skåne är kritisk.

Pernilla Mattsson och Samuel Robin i Andrarum hade bara väntat på det. Varg hade rivit flera av grannarnas får tidigare. I fredags drabbade det två av deras något ovanliga Roslagsfår. Nu har de fått låna ett tillfälligt elstängsel av länsstyrelsen. Men att hägna in permanent blir för dyrt anser de, trots att man kan få bidrag.

– I första hand försöker vi sälja dem. Och vi har ganska tydligt bestämt oss att vi inte ska ha får. Det är inte värt det arbetet som det skulle krävas att lägga ner på stängsel, säger fåravlaren Pernilla Mattsson.

Det är Naturvårdsverket som beslutade om skyddsjakt i Skåne Länsstyrelsen tillstyrkte. Men nu har alltså förvaltningsrätten upphävt Naturvårdsverkets beslut.

Det kan i sin tur överklagas till kammarrätten. Ett beslut där kan i sin tur överklagas till Högsta förvaltningsdomstolen. Länsstyrelsens varghandläggare är kritisk till den långa rättsprocessen.

– Det blir väldigt förvirrande för människor och väldigt oklart om det drar ut såhär på tiden och det blir en lång rättsprocess, säger Nils Carlsson rovdjurshandläggare på länsstyrelsen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.