Det bor en miljon råttor i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Det är många råttor i Malmö just nu. Sensommarens stora översvämning och alla pågående byggen har lett till att de är mer synliga.

– Vi vissa fällor kan det passera flera hundra på bara några veckor, säger Victor Mejstad, skadedjurstekniker.

Översvämningarna en orsak

Det är svårt att få syn på en råtta i dagsljus, de håller sig helst i mörka utrymmen. Men när skyfallet dränkte Malmö i augusti och avloppssystemen översvämmandes flydde råttorna och sökte sig till helt nya boplatser.

– Det kan vara en bidragande orsak till att vi ser fler råttor nu, de har blivit mer synliga, säger Victor Mejstad.

En annan förklaring kan vara alla pågående byggen.  Avloppssytem dras om när marken grävs upp. Det får fart på råttorna som hela tiden letar efter trygga ostörda platser.

– Och så fort man ser dem mer så har vi ett problem. Människor tycker inte alls att de är trevliga.

Malmö räknar sina råttor

Malmö var först i landet för fyra år med sen att sätta ut avloppsfällor som också läser av exakt hur många råttor som passerar fällan. De dödas omedelbart av 14 spetsiga spjut och spolas sen vidare ut i stadens avloppsystem.

De 450 avloppsfällor som finns utplacerade i Malmö med omnejd har under de gångna fyra åren dödat 107 500 råttor, vilket betyder att omkring sex råttor i timmen dödas, 140 om dan, 50 000 om året.

Ändå är det alltså just nu gott om råttor i Malmöregionen. En tumregel är att det finns 2-3 råttor per invånare i en stad. Det betyder att Malmö ”bor” omkring en miljon råttor. Allt färre av dem kommer att dödas av gift.

– Vi provar nya fällor som dödar dem med högspänning, berättar Victor Mejstad. Det är mer miljövänligt. De tillhör den nya generationen ”smarta” råttfällor som också räknar antalet dödade råttor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.