En kvinna screenas för bröstcancer, en av de vanligaste cancerformerna bland kvinnor. Trots det får många skånska kvinnor vänta för länge innan de får behandling. Foto: TT/Franka Bruns

”Din oro blir onödigt lång”

Uppdaterad
Publicerad

Skånska bröst- och prostatapatienter  får vänta för länge på rätt vård. Det konstaterar Region Skånes revisorer som granskat väntetiderna.

Revisorerna pekar också på att det behövs bättre rutiner för kontakten mellan patienterna och vården. Situationen beskrivs som fortsatt allvarlig och kritik riktas mot att det tar för lång tid innan patienten börjar behandlas samt vilken typ av behandling som behövs.

– Patienterna får vänta alldeles för länge, deras oro blir onödigt lång, säger Jeanette Hillding, ordförande i revistorskollegiet.

Förbättras inte

Enligt henne fanns de här problemen redan 2012 och har inte förbättrats sedan dess

– Det är tråkigt att man inte har kommit tillrätta med de risker vi pekade på för två år sedan, säger Jeanette Hillding.

Men i rapporten konstateras också att väntetiden för patienter med grå strarr har blivit betydligt bättre. Där nådde man målen redan 2013.

– Det är på grund av vårdvalet, det har kommit in fler aktörer så väntetiderna har kortats, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.