Foto: SVT

DO stämmer Region Skåne efter kränkande bussfärd

Uppdaterad
Publicerad

Under en bussfärd i januari ska en kvinna ha blivit utskälld av en busschaufför och fått motta grova tillmälen kopplat till kön.

Kvinnan ska ha bett chauffören stoppa undan mobiltelefonen medan han körde. Enligt kvinnan och ett vittne till händelsen fick chauffören då ett utbrott.

Kvinnan tog mycket illa vid sig och har sedan dess undvikit att åka buss. Nu förbereder diskrimineringsombudsmannen (DO) en stämning mot Region Skåne.  

Förnekar diskriminering

Skånetrafiken förnekar diskriminering men medger att busschauffören varit arg och upprörd över situationen.

– Men i det här fallet rör det sig om tydliga trakasserier som har samband med kön där språket har använts för att nedvärdera kvinnor, säger Laine Nõu Englesson på DO:s processenhet i ett pressmeddelande.

Bussbolaget har efter incidenten valt att inte ge chauffören fler uppdrag.

En form av diskriminering

Trakasserier är en form av diskriminering och är enligt diskrimineringslagen ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna, till exempel kön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.