Dold infektion ger kortare liv

Uppdaterad
Publicerad

Milda infektioner kan förkorta livet. De tycks snabba på själva åldrandet genom att kromosomerna förkortas fortare än normalt, menar forskare från Lunds universitet som studerat malariainfekterade flyttfåglar.

Forskarvärlden har hittills varit övertygad om att milda infektioner utan sjukdomssymptom inte påverkar vare sig överlevnad eller förökning.

Men enligt den nya studien påverkar malariainfektion, som för stunden saknar negativa symptom, och leder till förkortad livslängd hos drabbade.

”Om detta skulle vara en generell mekanism även för andra typer av milda, kroniska infektioner, vilket är fullt möjligt, så är vår studie av stort intresse för att förstå vilka effekter som milda sjukdomar kan ha hos andra organismer inklusive människa”, säger Dennis Hasselquist, professor på biologiska institutionen vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Studien publiceras nu i tidskriften Science.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.