Foto: Kevin Cook/AP

Dolda vingfärger lockar honorna

Uppdaterad
Publicerad

För oss är vingarna genomskinliga. Men bananflugehonorna ser färgskiftningar, som avgör vilken hane de ska välja.

Det är forskare vid Lunds universitet som har fördjupat sig i bananflugornas förförelseknep. De har tittat närmare på vingarna som är så tunna, bara någon miljondels millimeter, att de i praktiken är genomskinliga.

Men genom ett brytningsfenomen skimrar vingarna när de beskådas mot mörk bakgrund. Och vilka färger de antar visar sig ha en avgörande betydelse när flugorna ska välja partner.

Bananflugan tillhör världens mest studerade arter, de är tacksamma på grund av sin snabba reproduktionsförmåga. Ändå har detta fenomen undgått forskarna fram till nu.

– Våra resultat kommer förhoppningsvis att stimulera till fortsatt forskning kring vinginterferensfärgernas betydelse även hos andra insekter och ett ökat intresse för ljusmiljöns betydelse i partnervalet, säger Erik Svensson, professor vid Lunds universitet i ett pressmeddelande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.