Mannen fick fler barn än han önskade sig och ville avsäga sig faderskapet. Foto: SVT

Han kan inte avsäga sig faderskapet

Uppdaterad
Publicerad

Mannens samtycke gäller trots att behandlingen avsåg två befruktade ägg. Det har Malmö tingsrätt fastställt idag efter att en man påstått sig ha blivit ofrivilligt pappa till tvillingar.

Malmöparet ville skaffa barn och hade kommit överens om att åka till en klinik i utlandet för att genomföra en äggdonation. Vid första besöket kom mannen och kvinnan överens om att endast använda ett embryo. Försöket misslyckades men vid försök två och tre planterades två embryon in, varav det sista ledde till att kvinnan blev gravid och födde tvillingar.

Men mannen hävdar att han bara samtyckt till ett barn och ville därför häva faderskapet. När kvinnan valde att sätta in två befruktade ägg istället för ett var det alltså något som mannen inte hade godkänt menar han.

Barnen saknar genetiskt släktskap till pappan, vilket innebär att det är pappans samtycke till behandlingen som har blivit avgörande för om han ska anses vara förälder till barnen. Tingsrätten har funnit att ”den omständighet pappan åberopat till stöd för att samtycket skulle vara ogiltigt inte avsett att han motsatt sig en assisterad befruktning utan främst att mamman ökade möjligheten till en tvillinggraviditet. Detta är inte en omständighet som utgör grund för att ogiltigförklara samtycket”.

Mannen och tvillingarna var de två parterna i tvistemålet om faderskapet och mamman var kallad som vittne. Tvistemålet är så pass principiellt intressant att tingsrätten behövde två veckors betänktetid men idag kom alltså domen. Det finns inget prejudicerande rättsfall på det här vilket kan tala för att det blir en prövning även i nästa instans.

Fakta: Lagtexten om faderskap

 * Makarna genomförde in vitro-fertilisering, där både spermier och ägg kom från donatorer. Barnen är därför inte genetiskt släkt med någon av dem.

 * Enligt lagen ska en man som är gift anses vara far till barn som föds inom äktenskapet.

 * Vid konstgjord befruktning, såsom insemination och provrörsbefruktning ska mannen ha samtyckt till befruktning för att räknas som far.

Källa: Malmö tingsrätt (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.