Dömde mördaren Peter Mangs. Foto: TT

Därför skärper hovrätten domen mot Mangs

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten dömer Peter Mangs till livstids fängelse för två mord och åtta mordförsök.

Hovrätten dömer Peter Mangs till ytterligare tre mordförsök. I tingsrätten dömdes Peter Mangs till livstids fängelse för två mord och fem mordförsök.

– Det är bara beträffande en av åtalspunkterna vi gör en annan bedömning, och det är när det gäller skjutningen på Regementsgatan utanför Aq-vakul  säger rättens ordförande Lars Göran Abelson.

Rättegången mot Mangs

Skjutningarna mot tre män utanför simhallen Aq-vakul rubricerades i tingsrätten som grov misshandel. Hovrätten menar att det handlar om mordförsök.

– Tingsrätten menade att hans syfte bara vara att skada de personerna som fanns där, medan vi resonerar att han sköt på så långt avstånd att det inte går att skjuta med sån träffsäkerhet att man vet att man bara kommer att skada, säger Abelson.

Påföljden blir livstids fängense, varför då?

– Det var inga problem att fastställa. Han dömdes för två mord och åtta mordförsök och det överskrider med råge gränsen för livstidsstraff, säger Abelson.

När det gäller det tredje mordet som Mangs åtalats för, mordet på Firas al-Sharia, väljer hovrätten också att fria.

– Vi gör samma bedömning som tingsrätten gjorde. Det finns inte samma tekniska bevisning när det gäller kulor och patroner som det gör på vissa andra åtalspunkter, säger Abelson.

SR:s reporter Jens Eriksson har följt rättegången.

– Att hovrätten gjorde en skärpning av skotten utanför Aq-vakul, var ganska förväntat, säger Eriksson.

Hur har Mangs varit under hovrättsförhandlingarna?

– Han markerade redan första dagen att han inte skulle säga något. Han betedde sig lite som i tingsrätten – han läste eller satte fingrarna i öronen när han inte ville lyssna.

Jesper Montan, Peter Mangs försvarare:

– Spontant kan man säga att det inte är så mycket förändringar mot tingsrättens dom, säger Jesper Montan

Att skotten utanför Aq-vakul bedöms som mordförsök, hur ser du på det?

– Vi tycker att han skulle ha friats överhuvudtaget, så att just det fallet blev mordförsök är inte centralt för oss.

Enligt Jesper Montan är det troligt att domen kommer att överklagas.

– Vi ska träffa Peter Mangs imorgon och då kommer vi att diskutera frågan med honom, säger Montan.

Bakgrund:

2009 och 2010 skakas Malmö av flera skottdåd, främst mot personer med invandrarbakgrund. Polisen gick ut med teorin att samme gärningsman ligger bakom. Efter tips grips Peter Mangs i november 2010. Han är då 39 år och sportskytt med vapenlicens.

I hans bostad hittas bland annat vapen och vapendelar, en stridsväst med fickor för skjutvapen, kniv och lampa, samt maskeringar och noteringar om platser för skjutningar.

Mangs blir också misstänkt för äldre brott, främst två mord sommaren 2003. Nyckeln till det ena offrets lägenhet hittas hos Mangs.

I maj 2012 åtalas Mangs mot sitt nekande för bland annat tre mord och tolv mordförsök. Inför rättegången i tingsrätten väntades ett stort publikintresse, men målet utspelades delvis i skymundan av Breivikmålet i Oslo och de flesta dagar gapar allmänhetens platser tomma. Inte heller Peter Mangs själv visar något större intresse för rättegången, utan läser böcker eller bläddrar i tidskrifter.

Tingsrätten bedömer att Mangs är skyldig till två mord och fem mordförsök. Eftersom han inte anses ha någon allvarlig psykisk störning döms han till livstids fängelse.

Domen överklagas av Mangs, som vill bli frikänd. Åklagarna överklagar för att få honom fälld på flera punkter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Mangs

Mer i ämnet