The Hives förlorade striden mot Cardigans. Nu tvingas de betala nästan 24 miljoner kronor.

The Hives: ”Känner avsky mot Cardigans”

Uppdaterad
Publicerad

The Hives förlorar målet mot Cardigans om miljonerna som förvaltats av Tambourine Studios. Bandet ska nu betala nästan 24 miljoner till Cardigans – och Hives är inte nöjda med domen.

-Det är fruktansvärt. Det är inte alltid man är helt nöjd med att gå upp scen, så det är klart att jag påverkas. Domen är felaktig, säger Niklas Almqvist som spelar gitarr i the Hives.

The Hives har precis avslutat en turné i Nord- och Sydamerika, och nu kommer beskedet att de förlorat tvisten som pågått i flera år mellan flera artister som tillhört Tambourine Studios.

Tambourinemålen

Det har förstört folksliv och ekonomier. Den ekonomiska trygghet man hade efter att ha tjänat alla dom här miljonerna är ju som bortblåst nu, säger Niklas Almqvist.

Lund Tingsrätt skriver i domen att ”ingen sida förefaller ha haft full överblick över transaktionerna” och gör bedömningen att pengarna som gått mellan bandens konton inte var lån.

Rätten konstaterar att de 18,5 miljoner som rättegången handlat om har gynnat Hives på the Cardigans bekostnad. Dessutom ska Hives betala rättegångskostnaderna.

-Domslutet är helt enlighet med vad vi velat åtstadkomma, säger Mats Nilsson som företräder the Cardigans.

I rätten målades bilden upp av ett komplicerat lånesystem mellan band på Tambourine studios. The Hives advokat menar att bandet aldrig gått med på transaktionerna – och på den punkten får the Hives rätt.

-The Hives och tingsrätten har olika syn på saken. Bandet menar att pengar inte stannat på deras konton utan gått vidare till andra band, säger bandet advokat Monica Crusner.

The Hives har stämt tambourine studios och den rättegången drar igång i höst. Bandet har dessutom stämt sin tidigare revisor och har flera rättegångar framför sig. Men någon vänskap mellan bandet finns inte längre.

-Jag känner inget annat än avsky för the Cardigans. Jag skulle aldrig i mitt liv gå rak i ryggen igen om jag spelade med the Cardigans, säger Niklas Almqvist.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tambourinemålen

Mer i ämnet