Dråpdömd överklagar nej till att bli pyskolog

Uppdaterad
Publicerad

En man i Malmö som dömts för dråpförsök och rån har fått avslag från Socialstyrelsen på att få ut sin psykologlegitimation. Nu ska Högsta förvaltningsdomstolen pröva fallet.

Det var i mitten av 1990-talet som mannen dömdes till femton års fängelse för bland annat dråpförsök och rån i Norge. Han var då internationellt efterlyst för grova rån i Sverige och på ”desperat flykt undan rättvisan”, skriver Kamarrätten i sin dom.

Fick nej i domstol

Domen gick i likhet med Förfaltningsrätten på Socialstyrelsens linje och beslutade att han inte skulle få ut sin psykologlegitimation.

Mannen frigavs villkorligt för tio år sedan och har sedan dess inte återfallit i brott. Sedan frigivningen har han bland annat blivit pappa och spenderat flera år på psykologrprogrammet.

Men Socialstyrelsen menade att hans brottsliga förflutna gjorde honom olämplig att utöva psykologyrket.

Avgörs av högsta instans

Han överklagade myndighetens beslut. Men både Förvaltningsrätten och Kammarrätten har i sina domar meddelat att brotten är så pass allvarliga att de fortfarande kan påverka förtroendet för honom som yrkesutövare.

Nu ska Högsta förvaltningsdomstolen avgöra ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.