Foto: Erland Winberg/TT / Marie Trygg/SVT

Dykare söker döda amerikaner på flygplansvrak

Uppdaterad
Publicerad

Pentagon har kontaktat de dykare som nyligen hittade flygplansrester på havsbotten utanför den skånska sydkusten – med förhoppningen att hitta kvarlevor av amerikaner.

Flygplansvraket misstänks vara resterna av ett amerikanskt bombflygplan, som under andra världskriget skadskjutet sökte skydd i Skåne, men sköts ner av tyskarna. Bara andrepiloten överlevde. Två hittades senare döda, medan sex personer från planet aldrig återfanns.

Det amerikanska försvarshögkvarteret har en särskild avdelning som jobbar med att återfinna kvarlevor.

– De har ju undrat lite hur planet ser ut, var det ligger och om det finns rester av människor kvar, säger dykare Tobias Andersson till TT.

Att det verkligen är just detta plan som dykarna hittat är inte hundraprocentigt säkert ännu. Men det är mycket som pekar på det: Platsen, motortypen och typen av landningsställ stämmer.

Det var en konstig känsla att hitta planet, tycker dykarkollegan Johan Öhlén. De hade hört talas om en fiskare som fått upp metallskrot i näten och började leta. Fredagen den 13 februari blev det napp.

– Det var ju ett plan, det visste man. Men om det var rätt plan – det kunde man inte tänka sig.

Nu fortsätter dykningarna i ett större område kring fyndplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.