Foto: SVT

Dykarna hittar cyklar och mopeder

Uppdaterad
Publicerad

I dag är det dags för den årliga hamnstädningen i Helsingborg. Och dykarna hittar allt från cyklar och mopeder till bord och stolar.

De första dykarna hoppade i vattnet i Norra hamnen klockan 10 i förmiddags.

Dykarklubben Delfinen ställer upp med både luftdykare och fridykare som tillsammans dyker och städar i Norra hamnen.

– Vi lägger alltid den årdliga dykstädningen efter Helsingborgsfestivalen, för då flyger det i mycket olika saker från kajen, säger Fredrik Pålsson, ordförande i Dykarklubben Delfinen.

Fynden på botten är många och vid tidigare städtillfällen har dykarna hittat allt från cyklar och mopeder till bord och stolar från uteserveringarna på kajen. Även en hel del plånböcker, nycklar och glasögon kommer upp till ytan när dykarna är i gång. 

– En gång hittade vi två bord och fjorton stolar ihopkedjade. Ett år hittade vi också 47 cyklar, säger Fredrik Pålsson, ordförande i Dykarklubben Delfinen.

Som dykare ser han tydligt hur det marina livet påverkas av skräp och miljögifter.

– För varje år som går blir situationen dystrare och dystrare. Många människor behandlar fortfarande havet som en soptunna och det syns tydligt när vi städar, säger Fredrik Pålsson, ordförande i Dykarklubben Delfinen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.