Dyrare el i Sydsverige även 2015

Uppdaterad
Publicerad

Elpriserna i södra Sverige förblir troligen högre än i övriga landet även i år. Kraftprojektet Sydvästlänken, som ska öka överföringskapaciteten av elkraft till Sydsverige, är närmare ett år försenat.

Det konstaterar Sydsvenskan.

Svenska kraftnät skyller förseningen på den franska entreprenören Alstom Grid, som skulle leverera ett driftövervakningssystem för hela det svenska stamnätet och ett styrsystem för Sydvästlänken.

Men efter upprepade förseningar sades avtalet med fransmännen upp när det gällde övervakningssystemet och ett nytt avtal slöts med General Electric.

Men Alstom Grid ska inte heller ha lyckats leverera de nya systemen till Sydvästlänken i tid, vilket har gjort att även detta projekt försenas. Hela Sydvästlänken skulle ha stått klart i vår men kommer nu inte att kunna tas i drift förrän i början av 2016.

Elpriserna i Sydsverige blev dyrare då landet delades upp i fyra elområden i november 2011. När den 43 mil långa Sydlänken mellan Hallsberg och Hurva norr om Lund väl är klar, ökar överföringskapaciteten med 25 procent. Det väntas jämna ut elpriserna mellan de två sydligaste elområdena IV (Malmö) och III (Stockholm).

Hela projektet går enligt Svenska kraftnät löst på 7,3 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.