E22-bygget ett år försenat

Uppdaterad
Publicerad

Motorvägsbygget förbi Linderöd kan bli försenat med ett år. Detta sedan upphandlingen av den arkeologiska utgrävningen har överklagats.

Trafikverket hade tänkt börja bygga bort flaskhalsen på E22:an i slutet av nästa år. Men först måstes en arkeologisk utredning göras.

Två företag slogs om anbudet. Företaget som förlorade ansåg att processen gått fel till och överklagade till förvaltningsrätten.

– Ett år kommer det nog att sinka oss. Det känns inte bra, eftersom vi vill få ut samhällsnyttan till invånarna så fort som möjligt, säger Lennart Andersson, chef för Trafikverket Region Syd.

Bättre för pendlarna

Förbifarten i Linderöd väntas underlätta för de skånska pendlarna och dessutom förbättras miljön i samhället.

– Det tråkigt att vägen försenas. Jag vill ju få bort bilarna, säger Linderödsbon Bilbo Oftedal.

På Trafikverket noterar man att antalet överklagade upphandlingar ökat för varje år, sedan lagen om offentlig upphandling kom 2007.

– Kanske beror det på den hårdnande konkurrensen på byggmarknaden, säger Lennart Andersson.

Även byggentreprenaden

Han utesluter inte att även upphandlingen av själva byggentreprenaden kan komma att överklagas, när den arkeologiska utgrävningen är klar.

En av vägens närmsta grannar, Aisling Zetterman, är dock luttrad och är inte orolig över fördröjningen.

– Vi köpte det här stället för 30 år sedan och redan då talade man om att bygga en väg här. Så ytterligare ett år gör ingen skillnad, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.