Efterlängtade miljoner räddar medeltidsmålningar

Uppdaterad
Publicerad

När årets statliga pengar till underhåll av kyrkorna i Lunds stift nyligen fördelades, jublades det i Bjärreds församling. Där kan medeltidskyrkan i Fjelie nu få en efterlängtad upprustning.

Den har anor från 1100talet, och har genom århundradena samlat människor i glädje, sorg och tvång.På vinden står fortfarande den gamla ”stocken” kvar, en konstruktion som användes till att låsa fast misshagliga församlingsmedlemmar ute på kyrkbacken.

– Nuförtiden har vi den till att skrämma konfirmanderna med, säger kyrkoförvaltare Krister Hagman.

Medeltida målningar

Men i övrigt råder inga dystra tongångar i Fjelie kyrka, dagar som dessa. Nyligen står den klart att man är en av de stora vinnarna när årets riksantikvariepengar till kyrkor fördelas.

Totalt får Lunds stift 90 miljoner av staten, och 4,3 av dessa hamnar i just Fjelie kyrka. Fördelningen görs av stiftet i samråd med Länsstyrelsen.

– Det betyder jättemycket. Totalt kommer renoveringen kosta runt 9 miljoner, men utan detta stöd hade det inte gått, säger Eva Landberg, kyrkoherde i Bjärreds församling.

Det mest skriande behovet av restaurering hittas i kyrkans innertak. Där breder målningar från medeltiden ut sig i bibliska berättelser, och de är påtagligt tärda av tidens tänder.

– Det är uppvärmningen som ställer till det mycket. Blir det för varmt så lossnar kalken. När centralvärmen kom in i kyrkorna för femtion år sedan sprack mycket, säger Krister Hagman.

Ingen rik församling

Men nu blir det alltså klirr i kassan för församlingen till att rusta upp de gamla målningarna. Dessutom ska kyrkans blytak, en raritet i den skånska kyrkvärlden, räddas till efterkommande.

Och de statliga medlen behövs, säger kyrkoherden. Totalt kostar renoveringen 9 miljoner.

Men har inte kyrkan redan väldigt mycket pengar?

– Inte alla församlingar. De som har stora lantegendomar och skogsmark uppåt landet har fyllt kistorna, men en sådan här liten församling ute på landet har inte förmågan att skaffa den typen av rikedomar, säger Eva Landberg.

Hela listan

Här finns förteckningen över hur de övriga pengarna fördelas inom Lunds stift. En av de stora vinnarna är St Pauli kyrka i Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.