Foto: Scanpix

Ejdern minskar dramatiskt

Uppdaterad
Publicerad

Ejderns och andra sjöfåglars minskning i Östersjön väcker allt större oro. Nya rön visar att krisen tilltagit, och jägarna uppmanas nu att sluta skjuta ejderhonor.

Orsaken till minskningen är dock fortfarande en gåta.

Det enda som med säkerhet kan sägas är att de fyra arter som drabbats hårdast – ejder, alfågel, sjöorre och svärta – har samma föda och liknande ekologi.

Östersjön under ytan

-Tillbakagången måste vara kopplad till födan. De arter som det går allra sämst för är sådana dykänder som äter musslor ute till havs på djupt vatten, säger Martin Green, fågelforskare vid Lunds universitet.

Green och andra forskare, samt jägare och ornitologer, samlas nu på fredag till ett möte tillsammans med miljöminister Lena Ek för att diskutera läget. Flera forskningsprojekt pågår med avsikten att röna ut vad som hänt.

Drastisk minskning

De senaste studierna visar att situationen är på väg att bli allvarlig. Antalet övervintrande ejdrar, alfåglar, svärtor och sjöorrar i Östersjön har mer än halverats sedan början av 1990-talet, från sju till lite drygt tre miljoner fåglar. Än värre är att fallet blivit allt brantare de senaste tre, fyra åren.

Jägareförbundet gick på onsdagen ut och uppmanade jägarna att sluta skjuta ejderhonor tills orsakerna blivit klarlagda. Dessvärre har forskarna ännu inga säkra svar.

-Vi vet inte om musslorna blivit färre, eller om de förändrats på något sätt, säger Green.

Uppåt för fiskätare

En annan hypotes är att fåglarna minskat på grund av brist på tiamin, B-vitamin. Vissa ejderkolonier och även kolonier av gråtrutar har drabbats av detta, men hur utbrett fenomenet är vet ingen.

Enligt Martin Green kan minskningen hänga ihop med genomgripande förändringar i hela Östersjösystemet. Han påpekar att, samtidigt som dykänderna minskat, har andra arter ökat dramatiskt.

-Storskarv, tordmule, fisktärna och silvertärna är alla på stark uppgång. De lever på fisk, inte på musslor, och fiskätarna går det generellt bra för, säger han.

Fakta ejder

* Ejdern ökade dramatiskt i den svenska delen av Östersjön från cirka 200 000 häckande par i början av 1970-talet till 350 000 par på 1990-talet. Sedan dess har en lika dramatisk minskning ägt rum och det häckande beståndet beräknas nu till 150 000 par.

* Samtidigt har den övervintrande stammen i Östersjön av musselätande dykänder – ejder, alfågel, svärta och sjöorre – minskat från sju till drygt tre miljoner individer.

* Däremot går det allt bättre för många fiskätande arter. Tordmulen har ökat från 7 500 par till 26 000 par sedan 1980-talet, och storskarven från 200 till 44 000 par sedan 1970-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östersjön under ytan

Mer i ämnet