Elins liv är en väntan på nästa SMS

Uppdaterad
Publicerad

Klockan sju varje morgon måste Elin ha duschat och sitta redo. Det kan komma ett SMS om jobb i en butik. Tillfällighetsanställda unga expediter är vår tids daglönare, anser Handelsanställdas förbund.

Inte ens Handelsanställdas förbund vet hur många unga som jobbar helt utan anställningstrygghet ute i affärerna. En av dem är Elin Karlsson i Malmö som häromåret var på väg att bli utbränd av slitet i en så kallad SMS-pool.

– Det är märkligt. Vid 23 års ålder känner jag mig redan gammal och förbrukad. Jag är inte tillräckligt ung och fräsch längre för att stå ut med detta, säger hon och skrattar uppgivet.

De senaste fyra åren har hon arbetat åt ”en stor modekedja” som nollkontraktare – de kallas så, de allt fler unga som utan någon form av avtal kan kallas in vid behov i butikerna.

Ofta sker det genom ett snabbt samtal samma dags morgon, eller som i Elins fall – genom ett SMS.

– SMS:en skickas ut av en dator när någon till exempel blivit sjuk eller måste vabba. När man väl får det har man 15 sekunder på sig att svara, sedan går det vidare till nästa namn på listan.

”Ett absurt system”

För hennes del betyder det att hon måste vara ur duschen och sitta redo senast klockan sju på morgonen, ifall telefonen skulle plinga till.

– Det är ett absurt system. Man lever i ständig stress och vågar knappt planera för något annat. Blir det något jobb i dag, eller kanske i morgon.

Det hårda butiksslitet i kombination med osäkerheten och hennes växande besvikelse, att aldrig komma ifråga för fast anställning, gjorde att Elin för två år sedan passerade utmattningens gräns.

– Min kropp la av fysiskt mitt under ett arbetspass. Jag stod ute i butiken och kunde inte röra armarna, att gå tio meter kändes som ett marathon. Då insåg jag att det var dags att söka vård.

En läkare förklarade att hon var en hårsmån från att diagnosticeras för utbrändhet.

– De gratulerade mig till att ha kommit in i tid. Ett steg längre så hade jag rasat utför ett stup, berättar Elin.

Helgöppna köpcentrum del av förklaringen

Hon vill inte att vi berättar namnet på den stora modekedja hon ibland jobbar för. Dels för att inte straffa ut sig, men också för att villkoren där knappast skiljer sig från dem i övriga klädbranschen.

– Det är tufft överlag att hitta trygga arbetsvillkor i handeln, men klädhandeln är nog ändå ett kapitel för sig. Många unga tjejer har mode som sitt största intresse och accepterar nästan vilka förhållanden som helst för att få jobba i butik, säger Elin.

Handelsanställdas förbund har inga säkra uppgifter om hur många nollkontraktare som förekommer ute i butikerna, men talar om ett eskalerande problem. En del av förklaringen är att allt mer av handeln sker på helgöppna köpcentrum.

– Det är praktiskt för arbetsgivarna att ha, som de säger, många huvuden när de ska bemanna alla pass utanför ordinarie arbetstider, säger Jenny-Anne Boström Myrberg på Handelsanställdas förbund i Malmö, och fortsätter.

– Följden blir att vi förflyttas hundra år tillbaka i tiden, när daglönare fick stå med mössan i hand och hoppas på tillfälliga jobb.

Elin Karlsson jobbar kvar i sin SMS-pool, utan anställning trots fyra år på företaget, men utbildar sig samtidigt till webdesigner för att ta sig vidare i arbetslivet.

– Jag behöver pengarna, men utan mina fantastiska kolleger hade jag nog lämnat för länge sedan. Fast jag tar allt färre arbetspass, jag orkar helt enkelt inte, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.