Foto: Ur Dagens Nyheter

Elva romer kräver högre skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

Skånepolisens register över romer ska nu prövas i rätten. Elva romer stämmer den svenska staten för etnisk diskriminering. ”Vi vill ha upprättelse”, säger Rosario Ali Taikon, en av de elva.

Hösten 2013 blev det känt att Skånepolisen hade ett eget register för romer. Det innehöll 4 700 namn och enligt polisen hade registret upprättats i ett försök att kartlägga vilka som var inblandade i en stor skånsk familjefejd.

– Men i registret fanns både barn och personer som redan avlidit, påpekar Rosario Ali  Taikon. Och ingen familjefejd inbegriper över 4 000 personer. Det är uppenbart att det handlar om ett register upprättat efter etnicitet.

Sedan dess har registret utretts och förklarats vara olagligt. Alla registerade har av Justitiekanslern tilldömts ett skadestånd på 5 000 kronor var. En viktig pusselbit saknas dock fortfarande, påpekar Rosario Ali Taikon.

– Polisen talar om bristande gallringsrutiner som orsak till att så många var registerade. Men det handlar om strukturell diskriminering. Det vill vi bevisa genom att nu pröva registret i rätten.

De elva kräver också ett högre skadestånd, 30 000 kr per person.

Imorgon fredag lämnas stämningsansökan in till Stockholms tingsrätt av människorättsorganisationen Civil Right Defenders som företräder de elva romerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.