Olyckan inträffade utanför restaurang Harrys på Bangatan i Lund. Foto: TT

En död efter vattenläckan i Lund

Uppdaterad
Publicerad

En man i 65-årsålder omkom och tre kvinnor skadades efter att de blivit påkörda av en buss utanför Centralstationen i Lund på fredagskvällen. Olyckan inträffade efter att hett vatten strömmat upp ur en sprucken ledning och lagt en tät dimma över staden.

Det var vid 18-tiden som ett fjärrvärmerör sprang läck i närheten av Clemenstorget mitt i centrala Lund. Läckan ledde till stora mängder vatten på gatorna.

– Det ser ut som hela gatan har blivit en flod, sade Linda Fridh som bor på St Laurentiigatan.

Det är ännu oklart vad som orsakade läckan.

– Det vet vi inte ännu. Sent i går kväll hittade vi läckan och började gräva oss ner till den, säger Michael Widing, pressansvarig på energibolaget Kraftringen till TT.

Flera till sjukhus med brännskador

Det heta vattnet mot den kalla luften bildade kraftig ånga som lade sig som en tät dimma över staden. Vattenångan var som mest 88 grader varm, enligt räddningstjänsten. Flera personer, däribland en brandman, fick föras till sjukhus med brännskador.

Buss skenade genom avspärringarna

Vid 19-tiden skenade plötsligt en buss in genom avspärringarna och kolliderade med fotgängare och cyklister. En man i 65-årsåldern omkom och tre andra skadades i olyckan som inträffade utanför restaurang Harrys på Bangatan.

Martin, som inte vill uppge sitt efternamn, blev vittne när han stod och pratade med en bekant utanför en butik. Han är omskakad, men berättar sakligt för TT om hur han såg en buss komma skenande och att det slog gnistor under den, av något som såg ut som en cykel.

– När man ser en buss komma skenande på det sättet och man hör folk skrika, och ser någon ligga på ett ställe och ytterligare någon ligga på ett annat ställe, då blir det för mycket, sade han till TT.

Fortfarande avspärrat

Polisen hade på fredagskvällen inga uppgifter om varför olyckan inträffade. Bussen har tagits i beslag och en teknisk undersökning kommer att genomföras efter helgen.

Vid 21-tiden hade några av avspärrningarna hävts, men delar av Sankt Laurentiigatan – där läckan inträffade – var under lördagsmorgonen fortfarande avspärrade.

Kraftringen räknar med att värme och varmvatten ska vara i normal läge vid 10-tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.