Pierres syster, Petra Douhane, har startat en insamling i sin brors namn. Foto: SVT

”En kalsong för Pierre”

Uppdaterad
Publicerad

27-årige Pierre Douhane dog efter många års kamp mot narkotikamissbruk och hemlöshet. När familjen skulle hämta hans tillhörigheter på härbärget i Lund fick de höra något de inte alls väntat sig.

I fredags träffade Sydnytt familjen Douhane när de lämnade en stor kasse full med kalsonger till ett härbärge för män i Lund.

Det gör de till minne av sin bror och son Pierre.

– Han är, eller var, en väldigt omtänksam människa. Han var alltid glad, alltid full av blus. För barnen har han varit deras ”kuliga” morbror. Han hade många drömmar. Och nu skulle han på avgiftningsprogrammet på tisdagen, och han gick bort på söndagen. I många år kämpade han mot drogberoendet, men drogerna vann den kampen till slut, berättar systern Petra Douhane.

Hon betonar att drogmissbruk är en sjukdom, och att den bilden måste spridas i samhället.

Hittades livlös

Det var för två veckor sedan familjen fick det tunga beskedet att Pierre hittats livlös efter en överdos på en toalett i Lund. Hans liv gick inte att rädda.

När familjen sedan begav de sig till det härbärge i Lund där Pierre bodde för att plocka ihop hans tillhörigheter fick det höra något de inte alls väntat sig.

Enhetschefen Pija Rosenström berättar:

– Pierres anhöriga kom hit och skulle hämta hans tillhörigheter, och när de stod och sorterade hans saker så skulle de slänga hans kalsonger. Och då reagerade jag genom att säga att ”släng inte dem, de är jätteeftertraktade”, säger hon.

Bestämde sig snabbt

– I bilen på vägen hem bestämde vi oss ganska snabbt att det inte var klokt, det går runt folk som inte har underkläder på sig och det här är Sverige år 2013, säger Petra Douhane.

Efter det bestämde sig familjen för att starta en insamling i Pierres minne – en insamling av kalsonger. För drygt en vecka sedan skapade de Facebook-sidan ”En kalsong för Pierre” där de uppmanar folk att skänka en slant, där varje krona går till inköp av kalsonger. Underkläderna lämnas sedan till härbärget i Lund, så att människorna som bor där kan få nya, rena underkläder efter sin dusch.

”Vända det till något gott”

– Jag har varit så arg bara, på allt egentligen. Det hade varit så skönt om man kunde skylla på någon specifik, men det går ju inte. Det enda vi kan göra är att försöka vända det till någonting gott. Och sen trodde jag inte när jag skapade den här Facebook-sidan i torsdags att det skulle bli så stort. Det är fantastiskt, och det värmer våra brustna hjärtan, berättar Petra Douhane.

Mamma Lise-Lott Douhane håller med sin dotter.

– Alla människors meddelanden och fina ord, att det är så många som faktiskt velat bidra... Vi har gjort ett inköp redan och lämnat. Att se personalen där rörd till tårar, det ger ju en liten kick ändå, säger hon.

– Att de väljer att ta hand om sig sorg på det här sättet, att de väljer att ge vidare till andra, det är så beundransvärt, säger Pija Rosenström på Stadsmissionen.

Facebook-sidan  bara växer

Hittills har sidan fått hundratals likes på Facebook, och bara på några dagar så har de fått in över 2000 kronor.

Vad tror ni att Pierre hade sagt?

– Han hade nog sagt att ”det där var en jäkligt bra idé syrran”... Det hade han nog, säger Petra Douhane.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.