Familjen Swanholm bor i ett enfamiljshus i Malmö. De kommer i vår och sommar att ta emot gäster från andra länder som vill äta en middag med svenska råvaror.
– Det ska bli spännande att få visa vårt hem och berätta om svensk mat och kultur. När man är utomlands är det inte alltid så lätt att få kontakt med de som bor där, än mindre att få komma hem till någon, säger Theresia Swanholm.
Hon och de andra matambassadörerna har anmält sig till ”A slice of Swedih hospitality”, som bekostas av länssyrelsen, högskolan i Kristianstad och ett flertal skånska kommuner. Projektledare är Mia Klitte och hon ser gärna att det som serveras består av närodlade, helst ekologiska och säsongsanpassade råvaror.
– Jag säger inte vad familjerna ska servera men det ska vara en två-rätters-middag med kaffe eller te. Så är förutsättningarna, säger Mia Klitte.
Ska gynna turismen
Syftet med projektet ”A slice of Swedish hospitality” är att sprida kunskap och intresse om svenska matlagning, vår kultur och vad som växer på våra åkrar och i våra växthus. Mia är själv dotter till en trädgårdsmästare och har sedan barnsben intresserat sig för bra och god mat.
– Min förhoppning är att det här ska gynna våra producenter och turismen i Skåne, säger Mia Klitte och tillägger att hon hoppas att idén ska sprida sig till andra delar av Sverige.
Målet i år är att det ska bli runt 150 amassadörer i Skåne och att middagsbjudningarna ska komma igång på allvar i maj. Då ska hemsidan vara klar så de som är intresserade kan hitta en svensk värdfamilj att äta middag tillsammans med.