Hon bjuder turister på skånsk familjemiddag

Uppdaterad
Publicerad

Ett hundratal skåningar vill ta emot främlingar och bjuda dem på middag. De är matambassadörer och med i ett projekt om svensk gästfrihet.

Familjen Swanholm bor i ett enfamiljshus i Malmö. De kommer i vår och sommar att ta emot gäster från andra länder som vill äta en middag med svenska råvaror.

– Det ska bli spännande att få visa vårt hem och berätta om svensk mat och kultur. När man är utomlands är det inte alltid så lätt att få kontakt med de som bor där, än mindre att få komma hem till någon, säger Theresia Swanholm.

Hon och de andra matambassadörerna har anmält sig till ”A slice of Swedih hospitality”, som bekostas av länssyrelsen, högskolan i Kristianstad och ett flertal skånska kommuner. Projektledare är Mia Klitte och hon ser gärna att det som serveras består av närodlade, helst ekologiska och säsongsanpassade råvaror.

– Jag säger inte vad familjerna ska servera men det ska vara en två-rätters-middag med kaffe eller te. Så är förutsättningarna, säger Mia Klitte.

Ska gynna turismen

Syftet med projektet ”A slice of Swedish hospitality” är att sprida kunskap och intresse om svenska matlagning, vår kultur och vad som växer på våra åkrar och i våra växthus. Mia är själv dotter till en trädgårdsmästare och har sedan barnsben intresserat sig för bra och god mat.

– Min förhoppning är att det här ska gynna våra producenter och turismen i Skåne, säger Mia Klitte och tillägger att hon hoppas att idén ska sprida sig till andra delar av Sverige.

Målet i år är att det ska bli runt 150 amassadörer i Skåne och att middagsbjudningarna ska komma igång på allvar i maj. Då ska hemsidan vara klar så de som är intresserade kan hitta en svensk värdfamilj att äta middag tillsammans med.

Theresias recept:

Rimmad öresundstorsk med gubbröra och brynt smör

Du behöver 4-6 fina bitar rygg filé av torsk fångad i Öresund

1 liten burk ansjovis

3 hårdkokta ägg

1 knippe dill

125 gr ekologiskt smör

1 paket frysta gröna ärtor

1 kg mandelpotatis

Rimma fina ryggbitar av öresundsfångad torsk i 30 minuter i 1 liter iskallt vatten blandat med 1 dl salt.

Stek fisken i ugnen i 150 grader tills innertemperaturen är 58 grader.

Hacka 3 hårdkokta ägg och blanda med en liten burk ansjovis skurna i små små bitar och vänd i hop med ett knippe dill, finklippt. Smält 125 gr smör och låt det bryna lite. Blanda med ägghacket precis innan servering. Häll röran över fiskbitarna . Servera med små fina ärtor kokt mandelpotatis och kanske lite broccoli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.