Foto: TT

Enkelt prov kan ge besked om Alzheimers

Publicerad

Ett enkelt ryggvätskeprov kan tidigt ge besked om man håller på att utveckla Alzheimers sjukdom. Det visar en studie på 156 patienter som sökt vård för minnessvårigheter.

En lägre halt av äggviteämnet beta-amyloid i ryggvätskan motsvaras av ökade ansamlingar i hjärnbarken och uppbyggnad av så kallad plack som leder till demens och Alzheimers. Bland dem med allra lägsta nivåer av beta-amyloid i ryggvätskan drabbades 90 procent av Alzheimers inom tio år.

Upplagringen av beta-amyloid i hjärnbarken börjar så tidigt som tio-tjugo år innan symtomen dyker upp på allvar.

Studien har tagits fram under ledning av Oskar Hansson, minnesforskare på Lunds universitet och överläkare på Skånes universitetssjukhus. Hans erfarenhet är att de, som är så oroade att de söker sig till en minnesmottagning, vill ha ett klart besked för att antingen vara beredd i framtiden eller få sluta oroa sig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.