Enpartistyre i Vellinge och Bromölla

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarnas ökade politiska otrohet syns i kommunpolitiken. Men sju kommuner, däribland Vellinge och Bromölla, har haft enpartistyre i 20 år.

I 210 av 290 kommuner har de politiska majoriteterna ändrats i valen sedan 1994. En kommun, Orust, har obrutet styrts blocköverskridande medan 79 kommuner har styrts av samma politiska sida, enligt Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Av de 79 med stadig majoritet har 32 kommuner styrts borgerligt och 47 av Socialdemokraterna (S) och/eller Vänsterpartiet – Miljöpartiet kan enligt SKL stödja båda sidorna.

Fler än fyra partier

Otroheten syns också i den kraftiga ökningen av antalet kommuner som styrs av fler än fyra partier. Dessa var 13 efter valet 1994, 42 efter valet 1998 och har sedan dess stabiliserats på 40-50.

Gotland och Nordmaling har som enda kommuner skiftat styre vid varje val sedan 1994.

Motsatsen är Vellinge, där Moderaterna ensamt styrt hela tiden. Också Bromölla, Forshaga, Piteå, Skellefteå, Surahammar och Örnsköldsvik har haft enpartistyre under hela perioden – men av S.

Å andra sidan är S också det parti som tappat mest i enpartistyre. Efter valet 1994 styrde S i egen majestät i nästan en tredjedel av kommunerna, men sedan dess har antalet halverats.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.