Justitieminister Beatrice Ask (M). Foto: Scanpix.

Justitieministern chockad

Uppdaterad
Publicerad

Avslöjandet att polisen i Lund har ett register över 4.000 romer, däribland barn, upprör flera av landets politiker.

Justitieminister Beatrice Ask (M) reagerar starkt på uppgifterna.

– Jag blir chockad, för jag vet ju att vi har lagar och regler som är väldigt noggranna när det gäller polisens möjligheter att behandla personuppgifter. Man får inte behandla uppgifter om personer bara på grundval av en persons ursprung, säger hon till TT.

Polisens romregister

– Nu har jag krävt och utgår ifrån att jag får en ordentlig genomlysning av vad som är fakta i detta och på vilket sätt det hanteras. Vad jag förstår så är det inte Rikspolisstyrelsen som haft kunskap om detta, men innan vi fått alla fakta på bordet är det litet svårt att säga hur det ser ut, säger hon.

– Det ska vara ordning och reda på hur polisen hanterar personuppgifter. Vi lade en ny polisdatalag som gäller från 2012, och det är otroligt viktigt att man följer den, säger Beatrice Ask.

Integrationsminister Erik Ullenhag (FP)

– Det här är minst sagt upprörande, registrering på etnisk grund är olaglig och hör inte hemma i ett rättssamhälle, säger integrationsminister Erik Ullenhag (FP).

– Just när det gäller romer så riskerar man att tappa förtroendet för det svenska samhället. Romer är en grupp som diskriminerats och utsatts för utanförskap under mycket, mycket lång tid. Det gör det särskilt angeläget att polisen går till botten med uppgifterna och att det blir ett rättsligt efterspel.

Jimmie Åkesson (SD):

”Det är min bestämda uppfattning att det är förkastligt om polisen för register över människor som inte är misstänkta eller dömda för lagöverträdelser, särskilt om det handlar om barn.

Om detta dessutom sker med utgångspunkt i människors släktband är det än mer beklagansvärt. Polisen är en av de viktigaste myndigheter vi har och det är av yttersta vikt att de har medborgarnas förtroende, därför är uppgifterna om registret olyckliga i dubbel bemärkelse.”

Demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP):

”Om detta stämmer är det inte bara otäckt, oetiskt och oacceptabelt. Det är dessutom självklart olagligt”.

Enligt Ohlsson är det ”viktig att polisen omedelbart går till botten med den information som kommit fram och utreder. Ska vi kunna stå upp för mänskliga rättigheter i Europa måste vi sopa rent på hemmaplan”.

Justitieutskottets ordförande Morgan Johansson (S):

– Det är olagligt. Det är förbjudet enligt svensk grundlag att upprätta register på etnisk grund. Dessutom strider det sannolikt mot Europakonventionen. Det är helt oacceptabelt och måste upphöra, säger han till TT.

– Dessutom måste man nu titta på om det finns liknande register hos andra polismyndigheter. Man måste reda ut omfattningen av det här och på vilken nivå ansvaret ligger, säger Morgan Johansson.

Justitieutskottet har tidigare kallat justitieminister Beatrice Ask till utskottet, för frågor om vad regeringen sade till president Obama om NSA:s avlyssningar.

– Det här blir ytterligare en fråga hon måste förklara, säger Johansson.

Miljöpartiets rättspolitiska talesperson, Maria Ferm:

– Det är obehagligt att det har funnits ett etniskt register över romer. Det är olagligt och någonting som inte får förekomma. Därför kommer jag ta ett initiativ till ett extra möte med Rikspolisstyrelsens styrelse för att Rikspolisstyrelsens chef ska redogöra för vad som har hänt, vem som ansvarar för det här och hur man ska agera, säger hon.

– Om det är så att vi har ett olagligt register så måste det så klart avskaffas och ansvariga måste ställas till svars.

Lena Olsson, Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson:

Vänsterpartiet kräver omedelbart besked om polisens register över romer.

”Om uppgifterna visar sig stämma är det en stor skandal. Vänsterpartiet kräver i första hand en förklaring av den högsta polisledningen”.

”Det är så pass allvarliga uppgifter att Beatrice Ask bör komma till justitieutskottet och tala om vilka åtgärder hon avser att vidta”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens romregister

Mer i ämnet