Partikamrater som frågetecken

Uppdaterad
Publicerad

I flera skånska kommuner står Lars-Ingvar Ljungmans partikamrater som frågetecken. Eslövs kommunalråd häpnar över utspelet om SD-samarbete.

I Eslöv ingick S och M redan efter förra valet en allians, i syfte att styra kommunen utan att göra sig beroende av Sverigedemokraterna.

Samarbetet fortsätter även denna mandatperiod och moderaternas kommunalråd reagerar med förvåning och skepsis när han får höra talas om Lars-Ingvar Ljungmans resonemang om samarbeten med Sverigedemokraterna.

Valet i Skåne 2014

– Har han verkligen sagt det? Eftersom vi har ett partistyrelsebeslut på att inte samarbeta med SD vill jag nog höra detta från Lars-Ingvar Ljungman först. Det är min enda kommentar för tillfället, säger kommunalrådet Henrik Wöhlecke (M).

Tvivel i Örkelljunga

Örkelljunga är en av de kommuner med svårt parlamentarsikt läge som Lars-Ingvar Ljungman pratar om. I kommunvalet fick Sverigedemokraterna 23,89 procent av rösterna och blev andra största parti efter Socialdemokraterna.

Kommunen styrs av en borgerlig minoritet och är beroende av stöd från Socialdemokraterna eller Sverigedemokraterna för att få igenom sin politik.

Men man har inga planer på att samarbeta med SD och tror inte att det var det Lars-Ingvar Ljungman menade.

– Jag har inte tolkat hans utspel på det viset. Men jag får lyssna av med partiet, säger kommunalrådet Craina Zachau (M).

”Rätt lyfta frågan”

Carina Zachau tycker att Lars-Ingvar Ljungman har en poäng i att lyfta frågan om när man ska börja prata med Sverigedemokraterna. Om det är när partiet har 30, 40 eller 50 procent. Men hon kan inte säga var hon tycker att gränsen går.

– Det är svårt att svara på när, man får hela tiden titta på hur läget ser ut i respektive kommun. Men vi är inte där än.

Carina Zachau poängterar också att det är stor skillnad på att prata och förhandla.

– Att prata med Sverigedemokreterna har vi gjort i åtta år. Vi har inte stänkt ute Sverigedemokraterna, de har yttranderätt och vi lyssnar på deras förslag precis som andra partiers förslag. Det är för mig att prata. Att förhandla har vi inte gjort och i det läget är vi inte i Örkelljunga.

Men skulle ni vilja förhandla med SD om policyn ändrades?

– Det är en fråga som inte har varit uppe för diskussion, så det kan jag inte uttala mig om.

Vill ha förklaring

 Christer Wallin (M), kommunalråd i Lund ifrågasätter om Ljungman verkligen tycker att man ska samarbeta.

– Jag skulle vilja ha det förklarat av Lars-Ingvar Ljungman. Jag tror faktiskt att partiets policy ligger kvar och vi förändrar inte vårt sätt att jobba. 

Christer Wallin poängterar också att det i Lund inte har varit någon står fråga eftersom SD bara fick 7,28 procent av rösterna.  Och att försöka få makten i Lund genom att samarbeta med Förnya Lund och Sverigedemokraterna har inte varit något alternativ.

– Jag tycker inte det kan vara acceptabelt att göra sig beroende av ett parti som har så annorlunda värderingar än vi, säger Christer Wallin (M).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i Skåne 2014

Mer i ämnet