Ett års väntan på livsavgörande operation

Uppdaterad
Publicerad

Magnus Carlsson är 44 år och har Parkinsons. För tre månader sedan beviljades han en operation som lindrar sjukdomen. Idag går vårdgarantin ut, Men att regionen skulle bryta mot lagen stod klart från start. I Skåne är det minst ett års kötid.

Idag är en hyfsat bra dag för Magnus. Bara ena armen skakar.

– Ena stunden kan jag se ut att vara helt frisk, den andra ser det ut som att jag har haft Parkinsons hela livet, säger han.

Magnus tar en rad mediciner för att hålla sjukdomen i schack, men i somras beviljades han en så kallad DBS-operation där elektroder fästs på hjärnan. En sådan operation hockeytränaren Björn Hellkvist fick. Något som skulle förändra också Magnus liv.

– Det skulle förändra mitt liv fullständigt. Idag kan jag bara sova två timmar i stöten. Armen skakar så att jag får kramp och måste hela tiden gå upp och ta mediciner, säger Magnus Carlsson och faller i gråt.

Ett års väntetid

Men i samma andetag som Magnus beviljas operation berättar läkaren att är ett års väntetid. Trots att Magnus har laglig rätt till operation inom tre månader.

– Det är vad vi får leva med. Det är beklagligt men sådan är verkligheten, säger Ola Nilsson, verksamhetschef på neurokirurgiska kliniken i Lund.

Trots att Region Skåne anslagit extra pengar och antalet DBS-operationer har fördubblats i år, så är Skåne bland de sämsta i landet på att hålla vårdgarantin för just dessa patienter.

– Vi ligger sämre till än de flesta andra landsting, säger Ola Nilsson

I ett läge där Skåne är ljusår från att klara vårdgarantin för DBS-operationer, lovar Socialdemokraterna och Miljöpartiet operation inom två månader, om de får styra regionen.

– 60 dagar är ambitionen. Därför måste vi tillföra mer resurser och utbilda fler läkare, säger regionrådet Henrik Fritzon (S)

Vårdgarantin går ut i dag

Idag, onsdag, går vårdgarantin för Magnus ut. Fortfarande har han inte fått veta om det går att få operation på annan ort.

– Jag vet inte vad som har falerat. Vi har rutiner för att alla ska få information om vårdgarantin. Både muntligt och skriftligt, säger Ola Nilsson, verksamhetschef på neurokirurgiska kliniken i Lund.

Magnus är beredd att åka varsomhelst i Sverige. Bara han får sin operation.

– Jag skulle kunna åka igår, säger han

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.