Evakuering efter ras i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

51 personer fick under natten evakueras i Köpenhamn på grund av ett underjordiskt ras i stadsdelen Nørrebro.

Det var ett jordskred vid metrobygget som orskakade sättningar i ett flerfamiljshus sent igår kväll. Boende i tre trappuppgångar evakuerades av Köpenhamns räddningstjänst och polisen.

Skredet inträffade sedan det sent igår kväll började sippra in vatten i det 25 meter djupa stationsschakt, som har grävts i samband med bygget at metrostationen Nørrebro. Omfattningen av läckaget fick byggarna att kontakta polisen, som i samråd med räddningstjänsten beslutade att evakuera de boende.

– Det är självklart en fruktansvärd upplevelse för de boende att bli väckta sent på kvällen och bli tvingade att lämna sin lägenhet, men vi var helt enkelt tvungna att göra det. Vi vill inte att någon ska komma till skada, säger insatsledaren vid Köpenhamns räddningstjänst, Magnus Mattsson till Danmarks Radio, DR.

Även om det inte finns någon fara för att fastigheten faller samman så finns det sättningsskador i huskroppen,  och risken är stor att delar av huset kan falla ned.

– Det kan finnas fara för att till exempel utsmyckningar och altaner kan falla ned. Polisen bevakar fastigheten tills en ny värdering gjorts av kommunens byggnadsinspektör, säger Magnus Mattson.

Sättningen är enligt byggaren Copenhagen Metro Team stoppad och skadan uppges vara under kontroll.

– Situationen är stabil , läckaget är säkrat och under natten har sättningarna stoppats, säger Jens Munch från Copenhagen Metro Team till DR.

Enligt honom ska man nu sätta igång ett antal procedurer för att få reda orsaken till att läckaget inträffade.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.