Familjen får inte längre bo på orgelläktaren i kyrkan. Foto: Lisa Ovesen

Familjen får inte bo kvar i kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Sedan december har tre EU-migranter bott bredvid orgeln i Veberöds kyrka. Men efter att en privatperson tipsat brandmyndigheten om vad som pågick stoppas nu familjen från att bo kvar.

– Det är tråkigt, vi försöker hjälpa människor. Regelverket sätter tyvärr käppar i hjulet för oss, säger Patrik Johansson, kyrkoherde i Veberöds församling.

I nästan precis tre månader har den rumänska familjen sovit hos församlingen i Veberöd. Tre sängar, kläder och tillhörigheter står på ovanvåningen, som bland annat skänkts från bybor. Men efter att en privatperson tipsat räddningstjänsten är läget förändrat. Nu har brandmyndigheten sagt sitt och familjen får av säkerhetsskäl inte längre bo kvar. 

– Det finns bara en utrymningsväg på det planet som de bor på. Det finns stor risk att de skadas eller till och med omkommer om det börjar brinna på bottenplanet i kyrkan, säger Ulf Bergholm, brandinspektör Räddningstjänsten syd.

Vill inte prata

Familjen vill av olika anledningar inte ställa upp och prata framför kameran med Sydnytt om sin situation. De bodde tidigare under en pressening i Malmö, vart de nu ska ta vägen är ovisst.

Svenska kyrkan står för merparten av den volontärhjälp som erbjuds EU-migranter i Sverige, det visar en kartläggning som Kyrkans tidning gjort. Bland Veberödsborna är inställningen till hjälp, såsom kyrkan erbjuder blandad.

– Jag tycker ingen ska behöva sova utomhus, så jag tycker det kyrkan gör är bra, säger Margrethe Hansson,

– Jag tror inte vi kan hjälpa alla människor, men de som är här får vi väl försöka hjälpa så gott det går, säger Britt-Marie Lindell.

Under presenning

För kyrkoherde Patrik Johansson så tillåter snart inte längre lagen honom att hjälpa. Om bara en kort tid, måste han avvisa familjen från kyrkan.

– Under tiden får jag höra i byn om någon kan hysa dem, eller vet någonstans som de kan vara. Annars är jag rädd att de hamnar under en pressening i Malmö igen, säger Patrik Johansson, kyrkoherde i Veberöds församling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.