Fantastisk utveckling för skånska storken

Uppdaterad
Publicerad

Läget för storken i Skåne har inte varit så bra som nu på mycket länge.

Det senaste året har det varit rekord för utvecklingen av storkstammen i Skåne. Läget är det bästa sen 1917. Idag var det ringmärkning av årets ungar i storkhägnet i Fulltofta utanför Hörby.

Jodå, storkarna kommer med bebisar. I varje fall sina egna. Och i storkhägnet  har de det gott. Idag var det fadder- och sponsordag med ringmärkning av årets ungar.

– Antalet fria häckande par är det största sen 1917. Men även i våra hägn har vi stor framgång, säger Emma Ådahl, projektledare för storkprojektet.

Hon är den enda som är anställd i projektet. Utan frivilliga skulle det inte gå. Mellan 30 och 40 personer arbeter helt ideellt med det. Och de lägger ned mycket tid.

– Det är intressant att följa fåglarna under häckningssäsongen, att se om parningen lyckas, hur många ägg som kläcks och att följa ungarna tills de släpps ut. Det är fantastiska fåglar, säger Susanne Asserfors, en av de frivilliga.

Behövs ännu fler

Storkprojektet har funnits sedan 1989. Naturvårdsverket, ett antal skånska kommuner, fonder och stiftelser finansierar det. Men trots framgångarna måste projektet fortsätta för att få fram en stam som är livskraftig nog för att inte dö ut.

– Det finns 34 häckande par i Skåne nu, men det behövs 150 för att den ska bli livskraftig. Det visar erfarenheterna från andra projekt i Europa, säger Emma Ådahl.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.