Charlotta Kamaterou, länsveterinär, berättar om det cancerframkallande ämne som hittats i skånska julskinkor.

”Totalförbjudet i hela EU”

Uppdaterad
Publicerad

Ett giftigt ämne har hittats hos grisar på en gård i Skåne. Ämnet är cancerframkallande, kan leda till allvarliga blodsjukdomar och är förbjudet i hela EU. Livsmedelsverket har bekräftat att köttet nått till minst två slakterier, men än så länge är det oklart om det kommit ut i handeln.

Historien rullades upp i förra veckan. Länsstyrelsen i Skåne gjorde då en så kallad gryningsräd hos en grisgård i Kristianstadtrakten. Efter att utan förvarning ha gjort urinprovskontroller hos grisar på gården hittades antibiotikan i ett stort antal prover.

Just nu utreder jordbruksverket var antibiotikan från början kommer ifrån.

– Klart är i alla fall att grisarna har ätit någonting som innehållit ämnet, säger Peter Henningsson som ansvarar för kartläggningen som Jordbruksverket gör.

– Fodret är ett spår, att de har använts som läkemedel är ett annat. Det skulle även kunna komma ifrån rengöringsmedel men det håller vi för mindre troligt, säger han.

Kan det finnas fler gårdar i samma situation?

– Det är helt avhängigt för vad det är för typ av smittkälla och det är det vi jobbar på nu.

När Sydnytt når den aktuelle grisbonden blir samtalet kort.

– Jag har ingen kommentar till detta överhuvudtaget, säger han.

Gården har fått strikta restriktioner vilket innebär att inga grisar under några omständigheter får lämna gården.

Livsmedelsverket jobbar nu med att ta reda på om det funnits smittade grisar som redan hunnit lämna gården och gått till slakt. I så fall kan det handla om att kött med ett cancerframkallande ämne som i hela EU är förbjudet i livsmedel, har gått ut till handeln.

”Högt prioriterat”

Riskvärdena har ingen nedre gräns vilket innebär att medlet betecknas som farligt oavsett hur lite av det som människan exponeras för. Antibiotikans namn är kloramfenikol och om människor får i sig ämnet slår det också ut kroppens produktion av röda blodkroppar och leder då till allvarliga blodsjukdomar.

Prover från grisar på en till gård i Skåne har uppvisat värden av ämnet men under torsdagen hade den ännu inte satts i karantän.

Det är oklart hur lång tid det kommer ta att utreda om giftigt kött hunnit nå handeln. Men enligt Peter Henningsson på Jordbruksverket är ärendet högt prioriterat.

-Vi har satt in bemanning för att kunna jobba med detta över jul, säger han.

Hjälp från utlandet

På SVA, statens veterinärmedicinska anstalt arbetar Erik Nordkvist med frågor kring djurfoder. Han berättar att eftersom fyndet av kloramfenikol är unikt så krävs expertis från utlandet för att analysera proverna.

– Vi vänder oss troligen till ett labb i Holland. Och eftersom vi inte har kontrollerat detta i foder tidigare så behöver vi den hjälpen, säger han och fortsätter:

– Vi tror inte att det kommer från Sverige. Den här substansen ska inte finnas på svenska gårdar eller fabriker överhuvudtaget.

Vid 17-tiden på torsdagen bekräftade Ulla Nordström på Livsmedelsverket för Sydnytt att giftigt kött har lämnat gården och nått Scans slakteri i Kristianstad. Även på Ugglarps slakteri i Hörby har giftigt kött hittats men där är ännu inte källan till det spårad.

– Det här var jag inte förberedd på. Men vi kommer givetvis hantera detta såsom svenska myndigheter säger. Men i nuläget kan jag inte kommentera detta mer förrän jag fått besked från myndigheten, säger vd:n för Ugglarps slakteri Johan Andersson.

På Scans pressavdelning svarar Sara Hoff i telefon.

– Det här med köttprovet kände jag inte till. Det är så klart väldigt allvarligt och jag får kolla närmare på vad det här handlar om. Givetvis följer vi livsmedelsverkets rekommendationer om vad vi ska göra.

Dras inte tillbaka

Enligt Ulla Nordström på Livsmedelsverket rör det sig om omkring 700 grisar som gått till slakt.

Livsmedelsverket hade under torsdagen inte tillräckliga skäl att dra tillbaka kött som kommit från de aktuella slakterierna. Såhär stod det på myndighetens hemsida:

”Med den kunskap vi har nu om halterna bedömer vi sannolikheten för att det skulle vara hälsofarligt att äta grisköttet som mycket låg.”

Enligt Bengt Larsson som är smittskyddschef på Jordbruksverket ska inte grisarna lida av att de exponerats för ämnet.

– I de här nivåerna tror vi inte alls det har någon påverkan på djuren, säger han.

Så här skriver Livsmedelsverket om riskerna med kloramfenikol.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.